ΑΘΗΝΑ
01:30
|
01.12.2021
Ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει μεταξύ άλλων για τις νέες προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνέχιση των έκνομων ενεργειών στην περίκλειστη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ζήτημα της αύξησης “των μεταναστευτικών ροών και των πιέσεων” που δέχεται η Κύπρος αναμένεται να θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης στην επικείμενη συνάντηση των “27” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Μάριο Πελεκάνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα εξηγήσει, εκ νέου, πως ο βασικότερος λόγος της ασφυκτικής αυτής κατάστασης» είναι η Τουρκία, “που όχι μόνον δεν μεριμνά να αποτρέψει τη μεταναστευτική ροή προς την Κύπρο, σύμφωνα με την υποχρέωσή της που απορρέει από την Κοινή Δήλωση του 2016, αλλά τουναντίον την εργαλειοποιεί και την ενθαρρύνει”.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι “θα ενημερώσει επίσης για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνέχιση των έκνομων ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου”.

Ειδικότερα, ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι “η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών θεμάτων τόσο για την Ένωση όσο και για την Κύπρο, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η προσπάθεια που καταβάλλεται για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, οι εξωτερικές πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης μεταναστών από τρίτες χώρες, η κατάσταση αυτή τη στιγμή αναφορικά με την πανδημία κορονοϊού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΕ, τα εμπορικά ζητήματα αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής”.

“Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τους ομολόγους του για τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος σε συνέχεια της αύξησης των τιμών της ενέργειας αλλά και του ηλεκτρισμού, και θα συζητηθεί ο τρόπος που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση και μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού αλλά και της ενέργειας τους επόμενους μήνες”, συμπλήρωσε.

“Ένα άλλο, καίριας σημασίας, θέμα που θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφορά στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και των πιέσεων που δέχεται η Κύπρος, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ροών να διέρχεται παράνομα μέσω της Πράσινης Γραμμής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξηγήσει, εκ νέου, πως ο βασικότερος λόγος της ασφυκτικής αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι η Τουρκία, που όχι μόνον δεν μεριμνά να αποτρέψει τη μεταναστευτική ροή προς την Κύπρο, σύμφωνα με την υποχρέωσή της που απορρέει από την Κοινή Δήλωση του 2016, αλλά τουναντίον την εργαλειοποιεί και την ενθαρρύνει. Θα συζητήσει επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρακτική αρωγή της ΕΕ -αλλά και των εταίρων μας- για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης”, πρόσθεσε ακόμη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης “θα ενημερώσει για την απόφαση του ψευδοκράτους να παραχωρήσει έκταση γης, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προς τον κατοχικό στρατό η οποία, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των πλάνων της Τουρκίας για δημιουργία ναυτικής βάσης”, υπογράμμισε ο κ. Πελεκάνος.

Πηγές: ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τυχοδιωκτισμός η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ

Κοινή επιδρομή Ουγκάντας και Κονγκό κατά ισλαμιστών ανταρτών

Όταν ο Μητσοτάκης βάζει το χέρι του στις τσέπες των φτωχών ελέω πανδημίας

Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ: Η πρώτη τρανς υπουργός στην ιστορία της Σουηδίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα