ΑΘΗΝΑ
02:39
|
20.04.2024
"Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία..."
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με χρήση «σκληρής δύναμης» ο Τουρκος απείλησε εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή την τελευταία τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό δίκτυο TRT World πριν αναχωρήσει σήμερα στη Σεούλ της Νότιας Κορέας,ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης» λέγοντας:

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία…Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματά μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Επανέφερε δε στο προσκήνιο τη γνωστή πρόταση της Άγκυρας για την πραγματοποίηση περιφερειακής συνόδου για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο θυμίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απευθύνει κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος δε στην τακτική της τουρκικής διπλωματίας ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως συνδυάζει «τα μαλακά και σκληρά στοιχεία της ισχύος με έξυπνο τρόπο». Κατέληξε δε προσθέτοντας πως η τουρκική κυβέρνηση ορίζει την εξωτερική της πολιτική ως “επιχείρηση” γιατί θεωρεί πως είναι μία “προληπτική εξωτερική πολιτική, όχι μια αντιδραστική” προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Το ίδιο διάστημα, ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στην Άγκυρα μετέφεραν την νευρικότητα που φαίνεται πως επικρατεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα