ΑΘΗΝΑ
08:00
|
19.05.2024
Δημοσίευμα στους “Times” αποκαλύπτει ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θα πουλήσει πυραύλους εδάφους-εδάφους και αέρος-επιφανείας στο Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ουκρανίας για την πώληση πυραύλων στη χώρα αυτή – για πρώτη φορά -, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Times επικαλούμενη ουκρανική πηγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θα πουλήσει πυραύλους εδάφους-εδάφους και αέρος-επιφανείας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η εφημερίδα, συζητά επίσης την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Brimstone στο Κίεβο. Οι εν λόγω πύραυλοι έχουν αναπτυχθεί από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MDBA και μπορούν να εγκατασταθούν σε πολεμικά πλοία. Επιπλέον, οι δύο πλευρές εξετάζουν τη δυνατότητα προμήθειας πυραύλων Brimstone που εκτοξεύονται από τον αέρα, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 138.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τους Times, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τζόνσον για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία ενδέχεται να συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού NordStream2.

Οι σχέσεις Λονδίνου-Κιέβου έχουν ενισχυθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Οκτώβριο του 2020, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σειρά σημαντικών οικονομικών, εμπορικών και αμυντικών συμφωνιών με τον Μπόρις Τζόνσον. Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός  Άμυνας, Αντρίι Ταράν, και ο τότε Βρετανός ομόλογός του Μπεν Ουάλας υπέγραψαν μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό και με ευνοϊκούς όρους με 1,25 δισεκατομμύρια λίρες από το U.K. Export Finance, τον οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η παραγωγή ταχύπλοων σκαφών που θα μπορούν να εξοπλιστούν με πυραυλικά συστήματα καθώς και άλλων πολεμικών πλοίων που θα ακολουθούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Επίσης, η συμφωνία προ΄έβλεπε την κατασκευή νέων βάσεων για το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Με πληροφορίες από RIA Novosti

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα