ΑΘΗΝΑ
08:46
|
07.12.2021
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται διεθνώς με αφορμή την εξηκοστή επέτειο από την ιστορική πρωτιά του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο νέοι μπρούτζινοι ανδριάντες του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο διάστημα, του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν αποκαλύφθηκαν σε λιγότερο από μία βδομάδα σε Πορτογαλία και Νότια Αφρική.

Αφορμή δίνουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται διεθνώς με αφορμή την εξηκοστή επέτειο από την ιστορική πρωτιά του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα.

Την περασμένη Κυριακή στο τεχνολογικό πάρκο Taguspark του δήμου Οέϊρας της δυτικής Λισαβόνας έγιναν τα αποκαλυπτήρια μπρούτζινου ανδριάντα του Γιούρι Γκαγκάριν παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Πορτογαλία, Πορτογάλων αξιωματούχων και πλήθους κόσμου. Χορηγός του ανδριάντα ήταν το ρωσικό Διεθνές Ίδρυμα Διαλόγου των Πολιτισμών-Ένας Κόσμος.

Δίπλα στον μπρούτζινο ανδριάντα που έφερε στη βάση του τα διακριτικά της σοβιετικής σημαίας υπήρχε ρ΄έπλικα του πυραύλου Vostok-K που πραγμάτωσε το ιστορικό ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα.

Λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη έγιναν τα αποκαλυπτήρια μπρούτζινου ανδριάντα έξω από την σχολή Φυσικής και Επιστημών του πανεπιστημίου Wits της Νότιας Αφρικής, παρουσία του Ρώσου πρέσβη στη χώρα,Ίλγια Ρογκάτσεφ, με την ίδια αφορμή, δηλαδή τα 60 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάρινο στο διάστημα.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Γουίτς Ζίμπλον Βιλακάζι ευχαρίστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία για την προσφορά εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα συμβάλλει στο να εμπνεύσει σε πολλούς νέους ανθρώπους το ζήλο για την εξερεύνηση του διαστήματος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. “Η επιστήμη δεν έχει σύνορα…” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όμικρον»: Μην πανικοβάλλεστε, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Τα 100 ευρώ, η Επιστημολογία και ο Μακιαβέλι

Εισβολή δεκάδων ατόμων στην πρυτανεία του ΑΠΘ (φωτό/video)

«Γιατρέ γιατί με γέννησες;»-Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της και δικαιώθηκε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα