ΑΘΗΝΑ
03:54
|
19.04.2024
Η έκρηξη των διεθνών τιμών Ενέργειας και η επίμονη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε ορισμένες χώρες ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 στις χώρες της ΕΕ, η έκρηξη των διεθνών τιμών Ενέργειας, το εμπόριο και οι εξωτερικές σχέσεις σε γεωπολιτικές περιοχές μείζονος ενδιαφέροντος με πρώτη εκείνη του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού κυριάρχησαν στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων καταγράφονται οι θέσεις στις οποίες κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία εκτιμάται πως η ΕΕ έχει σημειώσει “σημαντική πρόοδο” στην καταπολέμηση της νόσου αναγνωρίζοντας εντούτοις πως η κατάσταση σε ορισμένες χώρες μέλη παραμένει “πολύ σοβαρή”. Για να αυξηθούν και άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού προτείνεται να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και η γενικότερη επιφυλακή των υγειονομικών αρχών για την πιθανή εμφάνιση και διάδοση νέων παραλλαγών του ιού. Το Συμβούλιο προτρέπει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες της όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών με τρίτες χώρες. το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νομοθετική δέσμη της Ένωσης Υγείας και να διασφαλιστεί η κατάλληλη συμμετοχή των κρατών μελών στη διακυβέρνηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και εξέτασε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες που πασχίζουν να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19.

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς και την αγορά του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ορισμένες πρακτικές εμπορίας απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικές ενέργειες. Τους προτείνει να εξετάσουν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην παροχή ενέργειας σε τιμές προσιτές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, θα παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού και θα στηρίξουν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει πώς μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, εντός των κεφαλαιακών περιθωρίων που διαθέτει.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, πραγματοποιήθηκε “στρατηγική συζήτηση” για την εμπορική πολιτική της ΕΕ ενώ σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις αποφασίστηκαν επόμενες συμμετοχές σε περιφερειακές συνόδους κορυφής, με πρώτη την προγραμματισμένη για τις 25 και 26 νοεμβρίου ευρωασιατική σύνοδο. Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού καλώντας το Συμβούλιο να εξασφαλίσει την ταχεία υλοποίησή της.

Ενόψει της COP26 στη Γλασκόβη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απεύθυνε έκκληση για μια “φιλόδοξη παγκόσμια απάντηση” στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε επίσης τις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο της COP15 σχετικά με τη βιολογική ποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί στο Κουνμίνγκ της σινικής επαρχίας Γιουνάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα