ΑΘΗΝΑ
11:58
|
19.04.2024
Όρθιοι χειροκρότησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. την καγκελάριο της Γερμανίας αποχαιρετώντας την.
France's President Emmanuel Macron, second right, talks to Germany's Chancellor Angela Merkel, center, next to Hungary's Prime Minister Viktor Orban, right, as Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki, left, chats with President of the European Commission Ursula von der Leyen, second left, during a round table meeting at an EU summit in Brussels, Friday, Oct. 22, 2021. European Union leaders conclude a two-day summit on Friday in which they discussed issues such as climate change, the energy crisis, COVID-19 developments and migration. (John Thys, Pool Photo via AP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όρθιοι χειροκρότησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αποχαιρετώντας την, αφού συμμετέχει στην 107η και τελευταία της ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

“Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή για την τελευταία σας σύνοδο κορυφής”, δήλωσε , σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι συνεδριάσεις των 27 “χωρίς την Αγγελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ”, πρόσθεσε ακόμα.

“Είναι ένα πρόσωπο που επί δεκαέξι χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους Είκοσι Επτά, να πάρουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές”, είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Η αποχώρηση της Αγγελα Μέρκελ “θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στην θέση εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, δήλωσε ο Αυστριακός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. “Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία”, συμπλήρωσε.

Η καγκελάριος είναι “μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις”, είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον “τεράστιο σεβασμό” του προς το πρόσωπο της.

“Ήταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα (…) Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε”, παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. “Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη” πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα σε ποιον βαθμό το αναλυτικό πνεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Το δώρο στη Μέρκελ

Ο Σαρλ Μισέλ δώρισε, τόσο στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της πολιτικής τους καριέρας, μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτηρίου Europa στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιούνται οι σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην Αθήνα η Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 28 και 29 Οκτωβρίου η Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί «σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Η κα. Μέρκελ θα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα