Οργανώσεις των αυτοχθόνων, συνδικάτα και φοιτητικές παρατάξεις στον Ισημερινό καλούν από κοινού σε μαζική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη στο Κίτο εναντίον της αύξησης της τιμής των καυσίμων, γνωστοποίησαν εκπρόσωποί τους χθες Πέμπτη.
Θα πρόκειται για “ειρηνική πορεία στο όνομα του δικαιώματος στην αντίσταση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεσίας Ταταμούες, συνδικαλιστής.
Το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων (Frente Unitario de Trabajadores, FUT), στο οποίο ανήκουν οι κυριότερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, η εθνική συνομοσπονδία αυτοχθόνων λαών (CONAIE) και η μεγαλύτερη φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη θα αξιώσουν από τον πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να παγώσει την τιμή των καυσίμων.
Ο αρχηγός του κράτους μέχρι σήμερα απορρίπτει ως απαράδεκτες τέτοιες διεκδικήσεις. Προχθές Τετάρτη, σε σύντομη ομιλία του ενώπιον αρκετών χιλιάδων υποστηρικτών του στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, τους κάλεσε να υπερασπιστούν το Κίτο εναντίον των “πραξικοπηματιών”, όπως αποκάλεσε τους αυτόχθονες και τους συνδικαλιστές που έχουν τεθεί επικεφαλής του κινήματος κοινωνικής διαμαρτυρίας.
“Αν η κυβέρνηση δεν παγώσει τις τιμές των καυσίμων (…) θα είναι σκάνδαλο. Η βενζίνη είναι ήδη πολύ ακριβή”, ανέταξε ο κ. Ταταμούες.
Από το 2020, ο Ισημερινός αναπροσαρμόζει σε μηνιαία βάση τις τιμές των καυσίμων, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό προκάλεσε αύξηση κατά 70% του αμερικανικού γαλονιού ντίζελ, από το 1 στα 1,70 δολάρια. Το ντίζελ είναι το καύσιμο που καταναλώνεται περισσότερο στη χώρα.
Ο κ. Λάσο, πρώην τραπεζίτης που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακύμανσης των τιμών, διατρανώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει αυτή την πολιτική. Έχει πάντως αναφερθεί στο ενδεχόμενο να αντισταθμιστεί η αύξηση της τιμής με βοηθήματα στους πολίτες και στους τομείς που πλήττονται περισσότερο.
Η Ομοσπονδία φοιτητών πανεπιστημίου του Ισημερινού (Federación de Estudiantes Universitarios del Ecuador, FEUE) θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση για να καταγγείλει την “επισφάλεια” στην αγορά εργασίας, συνέπεια, κατά την άποψή της, των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Λάσο για να αναζωογονηθεί η οικονομία.
Οι οργανώσεις αυτές θα προχωρήσουν στην κινητοποίηση μία εβδομάδα μετά την κήρυξη κατάστασης εξαίρεσης σε όλη την επικράτεια για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ασφάλειας, την οποία ο αρχηγός του κράτους αποδίδει στη δράση κακοποιών επιδιδόμενων πάνω απ’ όλα στη διακίνηση ναρκωτικών. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης, διάρκειας 60 ημερών, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε στους δρόμους ο στρατός, δεν αναιρεί ελευθερίες των πολιτών, όπως το δικαίωμα στις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις, που παραμένει εγγυημένο.
Η CONAIE, αιχμή του δόρατος της κινητοποίησης των αυτοχθόνων, είχε πρωτοστατήσει επίσης στις μαζικές κινητοποιήσεις που είχαν συνοδευτεί από πολυήμερες ταραχές το 2019, με αφορμή την πλήρη κατάργηση της επιδότησης των τιμών των καυσίμων· είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι και είχε κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος προτού τελικά ο πρόεδρος την περίοδο εκείνη, ο Λενίν Μορένο, να αναγκαστεί να πάρει πίσω το μέτρο.
ΠΗΓΗ: AME-ΜΠΕ