Η Τουρκία απειλεί δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην τολμήσουν να κάνουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο γιατί θα παρεμποδιστούν τα ερευνητικά πλοία τους από τουρκικά πολεμικά. Ταυτόχρονα, οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά αεροσκάφη συνεχίζονται αμείωτες.
Στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. “…για το τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο” όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μετά την ενημέρωση, το Συμβούλιο εξέδωσε της εξής δήλωση: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016 και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Μα, η δήλωση αυτή αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα που είχε προκύψει τότε και δεν έχει καμιά σχέση με την σημερινή τουρκική προκλητικότητα. Εμπαιγμός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αμέσως μετά: “Τα συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή αυτόν της προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μια δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Στην Άγκυρα, οι Τούρκοι τρίβουν τα μάτια τους, αναρωτώμενοι αν η χώρα τους είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. κι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τρίτες χώρες! Γιατί αυτό δείχνει η Ε.Ε. με τη στάση της.
Καλή η ενημέρωση Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ταχυδρόμοι για να ενημερώνουν μόνο. Εκτός από την ενημέρωση χρειάζεται ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις από ελληνικής πλευράς για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και, σε περίπτωση άρνησης, να γίνουν και εκβιασμοί των άλλων κρατών-μελών. Όλα τα κράτη έχουν τον αδύναμο κρίκο τους.
Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που στην πραγματικότητα στρέφεται κατά της Ρωσίας κι όχι κατά της Τουρκίας, όπως προβάλλεται στην Ελλάδα.
Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χάσουμε κανένα νησί και ίσως ολόκληρη την Κύπρο.
Επιβάλλεται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών με συγκεκριμένες προτάσεις επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά, θα πρέπει οι κυβερνήσεις των δύο αυτών κρατών να παραχωρήσουν τη θέση τους σε άλλες, πιο τολμηρές και αποτελεσματικές.
Στην Ελλάδα έχει καταργηθεί η θανατική ποινή αλλά όχι η ισόβια κάθειρξη. Κανείς δεν επιθυμεί να ξαναδεί μια δίκη των έξι. Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου καθώς αντιδρούν νωχελικά στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
23.10.2021
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης ε.τ.