ΑΘΗΝΑ
01:53
|
08.09.2024
Πώς δικαιολόγησε ο συνήγορος των επτά υπό κράτηση αστυνομικών τον καταιγισμό πυρών που στοίχισε τη ζωή ενός 18χρονου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν άκουσαν καμιά εντολή να διακόψουν την καταδίωξη”, δήλωσε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά υπό κράτηση αστυνομικών  που ενεπλάκησαν στην αιματηρή καταδίωξη ενός κλεμμένου αυτοκινήτου τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα. Οι επτά αστυνομικοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και αναμένεται να τεθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου. Νεκρός από την καταδίωξη έπεσε ένας 18χρονος Ρομά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αλέξης Κούγιας, είπε ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πυροβολούσαν με ημιαυτόματα όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι με μια ριπή φεύγουν 3 έως 5 σφαίρες. Στην ερώτηση γιατί ενώ είχαν πάρει εντολή οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ να διακόψουν την καταδίωξη του αυτοκινήτου, εκείνοι συνέχισαν, ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι, όπως του είπαν, “δεν άκουσαν καμιά εντολή να διακόψουν την καταδίωξη”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των επτά αστυνομικών, άφησε υπονοούμενα ότι οι τρεις Ρομά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο δεν αποκλείεται να ήταν οπλισμένοι, λέγοντας ότι ο 17χρονος που διέφυγε να καταζητείται μπορεί κατά τη διαφυγή του να πήρε μαζί του και τα όπλα που είχαν.

Οι υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών για την αιματηρή καταδίωξη

Τις υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη στο Πέραμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η “Καθημερινή”. Να σημειωθεί πως η εσωτερική έρευνα, που ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας. 

Στο δημοσίευμα της Καθημερινής, αποκαλύπτεται η αναφορά αξιωματικού, ο οποίος εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όπως περιγράφει, στις 23:45 η ομάδα ΔΙΑΣ ενημέρωσε το Κέντρο ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών, έχοντας κατεύθυνση το Αιγάλεω, που δεν συμμορφώθηκε σε σήμα για έλεγχο. Το λευκό όχημα κινήθηκε κατά μήκος των λεωφόρων Θηβών και Αθηνών, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και προχωρώντας σε παραβίαση φαναριών για να διαφύγει από τους αστυνομικούς.

Στην αναφορά του προς τους ανωτέρους του, ο αξιωματικός υπογραμμίζει ότι μετά από διαταγή του επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του,  δίνοντας εντολή στην ομάδα ΔΙΑΣ να σταματήσει να ακολουθεί το όχημα, προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός των αστυνομικών ή των υπόπτων αλλά και διερχόμενων πολιτών. 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η εντολή αυτή δόθηκε περισσότερες από μία φορές σε αυστηρό και έντονο τόνο. Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων διαβιβάστηκε μέσω ασυρμάτου από αστυνομικό της ΔΙΑΣ ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμό, εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων και τραυματίες στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Στην αναφορά του ο ίδιος αξιωματικός ισχυρίζεται ότι μόνο τότε το Κέντρο ενημερώθηκε ότι ομάδες ΔΙΑΣ συνέχισαν την καταδίωξη, χωρίς να το διαβιβάσουν.  Μιλώντας στην Καθημερινή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρμόδιες πηγές, αυτήκοοι μάρτυρες των λεγομένων μέσω ασυρμάτου, κατά την καταδίωξη, επιβεβαίωσαν ότι το Κέντρο ζητούσε από την ΔΙΑΣ να διακόψει την καταδίωξη, όταν άρχισαν οι ύποπτοι ελιγμοί του οχήματος.

Με πληροφορίες από Αυγή, Καθημερινή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα