Σε συμφωνία για συντονισμό δράσης της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων με το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών (ΔΥΔΕ) και άλλες κινήσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα με στόχο την κατάργηση ολόκληρου του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου κατέληξαν απόψε αντιπροσωπείες των παραπάνω οργανώσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, Σταύρος Κουτσιουμπέλης και Γιώργος Πετρόπουλος, και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου, Άκης Σωτηρόπουλος, και εκ μέρους της ΔΥΔΕ, οι Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Κουζής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Μαρκάτος, π. πρύτανης ΕΜΠ, και Γρηγόρης Καλομοίρης, π. πρόεδρος ΟΛΜΕ.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο την κατάργηση των νόμων που επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στις Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις, που θέτει σοβαρότατους αντισυνταγματικούς περιορισμούς στις διαδηλώσεις και στο νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, ο οποίος καταστρατηγεί και παραβιάζει τις Συνταγματικές
διατάξεις περί ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοδιοίκησης της πανεπιστημίων.
Στη συζήτηση, τέθηκε από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ το θέμα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα της απεργίας και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.
Το υπόμνημα του ΔΥΔΕ
Το ΔΥΔΕ σε υπόμνημα που κατέθεσε στη διάρκεια της συνάντησης επισημαίνει δύο από τους πιο σημαντικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια επιφέροντας σημαντικά πλήγματα σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες. Πρόκειται για τους νόμους:
- Περί δημοσίων συναθροίσεων (ν.4703/2020) που θέτει σοβαρότατους και προφανέστατα αντισυνταγματικούς περιορισμούς στην διεξαγωγή των δημοσίων συναθροίσεων.
- Περί πανεπιστημιακής αστυνομίας και πειθαρχικού δικαίου των φοιτητών (ν. 4777/2021) που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από το ακραία αντιδημοκρατικό του περιεχόμενο αλλά καταστρατηγεί και παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις περί ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.
Το ΔΥΔΕ αναφέρει στο υπόμνημα πως αυτά τα δυο νομοθετήματα βρέθηκαν εύλογα στο στόχαστρο της επιστημονικής αλλά και της δημόσιας κριτικής. Προκάλεσαν ισχυρότατες αντιδράσεις στην κοινωνία που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε μερική αναδίπλωση.
Τονίζει πως οι δυο νόμοι είναι προσωρινά μερικώς ανενεργοί, ωστόσο, ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν είναι παρών, αν χαλαρώσει η λαϊκή επαγρύπνηση, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τις συνταγματικές ελευθερίες.