ΑΘΗΝΑ
02:02
|
21.09.2024
Χιλιάδες τα επικριτικά σχόλια στην ανάρτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βράβευση του Ρώσου – Καταγγέλλεται η πολιτική των “δύο μέτρων και δύο σταθμών”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε με το ετήσιο βραβείο “Ζαχάρωφ” για την ελευθερία της σκέψης και τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για παραβιάσεις της υπό όρους αποφυλάκισής του στη Ρωσία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάιντι Χαουτάλα: “Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδειξε μεγάλο θάρρος στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει την ελευθερία επιλογής στον ρωσικό λαό. Για πολλά χρόνια, αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θεμελιώδη ελευθερία στη χώρα του. Αυτό του στοίχισε την ελευθερία του και σχεδόν τη ζωή του”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι φέρεται να δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο του 2020 με μια ουσία η οποία σύμφωνα με δυτικές χώρες ήταν ένας νευροτοξικός παράγοντας. Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν πολιτικός υποστηρίζει ότι οι σε βάρος του κατηγορίες είναι “κατασκευασμένες”. Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται κάθε παραβίαση και κατηγορεί την ΕΕ ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες της Δύσης ότι ο Ναβάλνι φυλακίστηκε για τις πολιτικές του δραστηριότητες και είπε ότι τιμωρήθηκε για παράβαση του νόμου. Δυτικοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίζουν το βραβείο “Ζαχάρωφ” στον Αλεξέι Ναβάλνι ως ένα μήνυμα στη Μόσχα.

Ο Ναβάλνι είναι απίθανο να μπορεί να ταξιδέψει για να παραλάβει το βραβείο “Ζαχάρωφ” για την ελευθερία της σκέψης στις 15 Δεκεμβρίου στην τελετή απονομής στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook για τη βράβευση του “ακτιβιστή και πολιτικού κρατουμένου” Αλεξέι Ναβάλνι, όπως γράφει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι αντιδράσεις και τα σχόλια των χρηστών κάτω από την εν λόγω ανάρτηση θα πρέπει να εξέπληξαν πολλούς στο Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πλειονότητα των χρηστών επικρίνει ευθέως τα αιρετά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για πολιτική “δύο μέτρων και δύο σταθμών” στην αναγνώριση της ελευθερίας της σκέψης υπενθυμίζοντας την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή ξεσκέπασε μέσω της ιστοσελίδα Wikileaks τις αγριότητες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και τα σοβαρά εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι τώρα.

“Κάτι για τον Τζούλιαν Ασάνζ; Δεν αξίζει και αυτός να είναι ελεύθερος”, αναρωτιούνται αρκετοί χρήστες στο Facebook. “Ούτε μία λέξη για τον Ασάνζ και τις εγκληματικές ενέργειες των ΗΠΑ; Ως συνήθως η ΕΕ κάνει ό,τι της ζητά το αφεντικό της στις ΗΠΑ. Πάντα δαιμονοποιεί τη Ρωσία και την Κίνα. ΕΕ ξύπνα”, αναφέρει ένας άλλος χρήστης. “Για τον Ασάνζ, τίποτα; Τόσα χρόνια στη φυλακή, χωρίς βοήθεια, χωρίς κανείς να αναφέρει το όνομά του. Χωρίς καμία ελπίδα. Ο Ασάνζ αξίζει όσο 100 Ναβάλνι”, επισημαίνει μία άλλη χρήστης του Facebook σχολιάζοντας τη βράβευση του ΕΚ.

Η βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, αλλά ο συνιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks παραμένει στη φυλακή. Οι δικηγόροι του Αυστραλού Ασάνζ αιτήθηκαν την αποφυλάκισή του με εγγύηση, λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να την παραβιάσει όπως έκανε το 2012, όταν και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Το αίτημά τους απορρίφθηκε ενώ οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης απάντησαν με έφεση κατά της δικαστικής απόφασης βρετανικού δικαστηρίου που όριζε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, διότι εκεί είναι πιθανό να αυτοκτονήσει, εξαιτίας του σκληρού συστήματος κράτησης.  Οι Αμερικανοί δικηγόροι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση της ψυχικής υγείας του συνιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος κατηγορείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα