ΑΘΗΝΑ
19:51
|
19.04.2024
Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην πράκτορα της Σαουδικής Αραβίας στο CBS για το σχέδιο δολοφονίας του από τον πρίγκιπα διάδοχο της οικογένειας των Σαούντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει διαφύγει στον Καναδά, ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει δώσει εντολή για την εκτέλεσή του εξαιτίας των μυστικών που έχει στην κατοχή του. Παράλληλα χαρακτηρίζει τον γόνο της οικογένειας τον Σαούντ “ψυχοπαθή δολοφόνο χωρίς καμία ενσυναίσθηση”.  

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Σαάντ Αλτζάμπρι δήλωσε ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να τον εξουδετερώσει από το 2017 που ζει εξόριστος στον Καναδά. Ο Σαάντ Αλτζάμπρι υπήρξε στενός συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ. Ο Αλτζάμπρι διέφυγε στον Καναδά μετά την καθαίρεση του Ναγιέφ από τη θέση του.

Ο Σαουδάραβας πρώην πράκτορας υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου έδωσε την εντολή για την εκτέλεσή του λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Ο Αλτζάμπρι ισχυρίζεται ότι ο Μπιν Σαλμάν, έστειλε μία ομάδα κρούσης στον Καναδά, με στόχο να τον σκοτώσει. Έκτοτε φυλάκισε δύο από τα παιδιά του, τη Σάρα και τον Ομάρ, σε μια απόπειρα να τον αναγκάσουν να επιστρέψει. Το Ριάντ, από την πλευρά του, κατηγορεί τους Αλτζάμπρι  και Ναγιέφ για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από σαουδαραβικές εταιρείες.

Στην εκπομπή ‘60 Minutes’ του δικτύου CBS ο Αλτζάμπρι παρουσιάστηκε ως ένας “από τους καλύτερους φίλους και συμμάχους που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας”. Ο πρώην πράκτορας είπε χαρακτηριστικά: “Είμαι εδώ για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ψυχοπαθή δολοφόνο στη Μέση Ανατολή, με απεριόριστους πόρους, ο οποίος αποτελεί απειλή για τον λαό του, για τους Αμερικανούς και για όλο τον κόσμο. O Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ένας ψυχοπαθής χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς ίχνος συμπόνιας, ο οποίος δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Εμείς είμαστε μάρτυρες των εγκλημάτων που έχει διαπράξει αυτός ο δολοφόνος”.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εμμένει ότι ο Αλτζάμπρι είναι ένας καταχραστής, ο οποίος συνεργαζόταν μαζί με τον Μπιν Ναγιέφ. Ο ίδιος αποδίδει τον πλούτο στη “γενναιοδωρία” των Σαούντ τα χρόνια που προσέφερε τις υπηρεσίες του. “Είναι παράδοση της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Πάντα φροντίζει τους ανθρώπους που την υπηρετούν”, είπε στο CBS ο πρώην πράκτορας.

Πρόσθεσε ότι θα είχε την ίδια τύχη με τον Κασόγκι αλλά γλίτωσε όταν ένας πρώην συνάδελφός του τον ενημέρωσε εγκαίρως για το νέο συμβόλαιο θανάτου. “Η προειδοποίηση που έλαβα ήταν εξής: ‘Μην πλησιάσεις την αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στον Καναδά. Να μην πας στο προξενείο. Να μην πας στην πρεσβεία’. Όταν ρώτησα γιατί μου απάντησαν: ‘Εκεί σκότωσαν έναν τύπο και είσαι κι εσύ πολύ ψηλά στη λίστα’”. Σύμφωνα με τον Αλτζάμπρι μια ομάδα δολοφονίας έξι ατόμων πήγε στον Καναδά, μόλις δύο εβδομάδες αφότου τα μέλη της σκότωσαν τον Κασόγκι. Η αποστολή τους προσέκρουσε στους αξιωματικούς της συνοριοφυλακής στον Καναδά. “Ο Μπιν Σαλμάν φοβάται τις πληροφορίες μου. Εκτιμώ ότι κάποια μέρα θα βρεθώ νεκρός. Δεν θα ησυχάσει αν δεν με δει νεκρό”, κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα