ΑΘΗΝΑ
22:12
|
24.04.2024
Ο Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των προοπτικών περαιτέρω επενδύσεων από την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλούσια και εκτενής ήταν η ατζέντα της συνάντησης που είχαν σήμερα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι. Επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις αλλά και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας όχι μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε ό,τι αφορά τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον πλανήτη μέσω προώθηησης, όπως τόνισε, των ιδεών των “Αδελφών Μουσουλμάνων”

“Αδημονούμε να ενισχύσουμε τις επαφές με την σπουδαία χώρα σας στο τέλος της πανδημίας, ιδιαίτερα του χρόνου ενόψει της 50ης επετείου από την σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι.

Ο Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στις συζητήσεις που είχε με τον Ουάνγκ σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και των προοπτικών περαιτέρω επενδύσεων  στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Από το λιμάνι του Πειραιά σε αυτό της Αλεξανδρούπολης

Δεν παρέλειψε την αναφορά στην μεταφορά του 16% των μετοχών του Λιμανιού του Πειραιά  στον κινέζικο Κολοσσό Cosco Shipping που επικυρώθηκε προ ημερών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει “πύλη από την Ασία στην Ευρώπη” και ενεργειακός κόμβος με την δημιουργία νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNA) στην Αλεξανδρούπολη.

“Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας”

Έσπευσε να τον ενημερώσει για όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας που παρά την μεγάλη απόσταση με την Κίνα έχει επιπτώσεις και σε αυτήν επειδή “διακυβεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου μέσω της περιοχής”.

Υπενθύμισε επίσης τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αξιοποίησε δε την αφορμή και πατώντας την “ευαίσθητη χορδή” της Κίνας για την μουσουλμανική μειονότητα της επαρχίας Σιντζιάνγκ κατήγγειλε τις εκτενείς προσπάθειες της Τουρκίας να αυξήσει την επιρροή της στους “ανά τον πλανήτη μουσουλμανικούς πληθυσμούς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη προωθώντας ιδεολογίες όπως αυτή των “Αδελφών Μουσουλμάνων” επιχειρώντας ανάμιξη στα εσωτερικά άλλων χωρών.”

Και από τη Λιβύη στην γαλανόλευκη γραβάτα του Κινέζου υπουργού…

Ο Νίκος Δένδιας αξιοποίησε επίσης το γεγονός συμμετοχής της Κίνας στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητώντας με τον Κινέζο υπουργό τις εξελίξεις στη Λιβύη και το σημανιτκό ρόλο που έπαιξε κατά το παρελθόν η Ελλάδα βοηθώντας την απομάκρυνση 13.000 Κινέζων πολιτών από την Λιβύη μεταξή 2011 και 2014.

Από την προσοχή του υπουργού Εξωτερικών δεν ξέφυγαν ούτε….τα χρώματα της γραβάτας που φορούσε ο Κινέζος ομόλογός του, λέγοντας πως το λευκό και το μπλε είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και τον ευχαρίστησε για αυτή την συμβολική κίνηση.

Υποσχέθηκε τέλος να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του και να μεταβεί στο Πεκίνο το συντομότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα