ΑΘΗΝΑ
10:02
|
20.04.2024
Έντονη ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις από τη χρήση των τουρκικών ΤΒ2 στην Ανατολική Ουκρανία εκφράζει η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Toν κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία από τη δράση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών διέκρινε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας πως επαληθεύονται οι φόβοι σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας να πουλήσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη κρούσης στις ουκρανικές αρχές.

Ο Πεσκόφ σχολίασε ιδιαίτερα τη χρήση από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις του τουρκικού drone, Bayraktar TB2, για να πλήξουν μια θέση αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

«Εχουμε, πράγματι, ιδιαίτερες και καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά στην δεδομένη περίπτωση, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για το ότι ο εξοπλισμός με παρόμοια είδη όπλων του ουκρανικού στρατού, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην γραμμή επαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας την χρησιμοποίηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι αυστηρές επισημάνσεις Λαβρόφ με το μάτι στην Άγκυρα

Στην υπόθεση αναφέρθηκε νωρίτερα με ιδιαίτερα καυστικό ύφος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤASS, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λαβρόφ σχολίασε τη χρήση τουρκικών drone από τον ουκρανικό στρατό σημειώνοντας αφενός πως υπάρχει ένας καταιγισμός δηλώσεων από τις ουκρανικές αρχές και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να διευκρινιστεί τι είναι αληθές και τι ψευδές, αφετέρου στηλίτευσε τις αρχές στο Κίεβο λέγοντας:

“Κατ’ αρχήν αυτή η υπόθεση θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις αυτούς που συνωμοτούν με τις επίμονες απαιτήσεις αυτών στην Ουκρανία που θέλουν να ενταχθεί (σ.σ. η χώρα) αμέσως στο ΝΑΤΟ. Και βεβαίως θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις εκείνους που εξοπλίζουν το ελεγχόμενο από νεοναζιστές καθεστώς στο Κίεβο”.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την Τρίτη,26 Οκτωβρίου, ότι χρησιμοποίησε το τουρκικό TB2 μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar, για να αναγκάσει τους αυτονομιστές να σταματήσουν τα πυρά. Ανέφερε επίσης ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε καταστρέψει μια μονάδα πυροβολικού που ανήκε στους φιλορώσους αυτονομιστές χρησιμοποιώντας μια κατευθυνόμενη βόμβα, όπως και ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είχε περάσει τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος σήμερα στο γεγονός αυτό, δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία) και επαληθεύει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar.

Το Κίεβο αγόρασε για πρώτη φορά τουρκικά drone το 2019 έναντι 69 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 13 Οκτώβρη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αντρέι Ταράν επιβεβαίωσε πως η τουρκική εταιρία παραγωγής των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ θα φτιάξει μονάδα συντήρησης και εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα