ΑΘΗΝΑ
02:06
|
18.04.2024
Στην αγκαλιά της Αττικής γης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πλήθος κόσμου στο τελευταίο “αντίο”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αγκαλιά της Αττικής γης αναπαύεται, πλέον, η Φώφη Γεννηματά, καθώς λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τελετή ταφής της στο Α’ νεκροταφείο, στο μνήμα όπου είχε ενταφιαστεί ο πατέρας της.

Η οικογένειά της, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την πομπή από την Μητρόπολη Αθηνών έως το πρώτο νεκροταφείο. Νωρίτερα, στη Μητρόπολη Αθηνών, πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο “αντίο” στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η έλασσον αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν από το πρωί φόρο τιμής στη σορό της προέδρου του ΚIΝ.ΑΛ.

Λίγο μετά την 1 το μεσημέρι η σορός της Φ. Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

Τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά αποχαιρέτισαν τη μητέρα τους

Συγκλόνισαν στους επικήδειους λόγους της τα τρία παιδιά της αδικοχαμένης προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο Γιώργος Τσούνης ανέφερε “αγαπημένη μου μητέρα, βρισκόμαστε όλοι εδώ. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια, ακόμα και με τις απαιτητικές υποχρεώσεις σου. Όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια”. 

“Έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά όπως αρμόζει σε μία μαχήτρια” είπε η Αιμιλία, ενώ η Κατερίνα δήλωσε “ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για σένα, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μου λείψει το χάδι σου. Τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μου έλεγες πόσο με αγαπάς. Αντίο μαμά, σε αγαπάμε πολύ και για πάντα”. 

“Αντίο” από Σακελλαροπούλου, Τασούλα, Χριστοδουλάκη

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα “αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής”.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. “Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία”, πρόσθεσε.

Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλης Χριστοδουλάκης, εμφανώς συγκινημένος μεταξύ άλλων είπε πως “είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο γιατί μας λείπει η δική σου δύναμη, η γενναιότητά σου, το θάρρος σου” και πρόσθεσε πως “είναι πολύ βαριά η σκιά της απουσίας” της Φώφης Γεννηματά. “Πίστευες στα νέα παιδιά. Μας εμπιστεύτηκες, με εμπιστεύτηκες και δεν θα το ξεχάσω ποτέ” ανέφερε στον επικήδειο λόγο του και ξέσπασε σε δάκρυα. 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στάθηκε στους “πολλούς ρόλους” που “επωμίστηκε άξια” η Φώφη Γεννηματά. “Είχε ένα ευγενικό πείσμα που την καταδίωκε. Αυτό την έκανε καλή σύζυγο, άξια μητέρα και σπουδαία πολιτικό. Κυρίως την έκανε μια γυναίκα, η οποία αντιμετώπισε τη δοκιμασία της με τρόπο υποδειγματικό”, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμα πως η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. “αφήνει πίσω της μια παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας”.

Στο ύστατο “αντίο” στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και Άννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Πηγές: ΕΡΤ, Open TV

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα