ΑΘΗΝΑ
15:29
|
04.12.2021
Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέδωσε στην Καγκελάριο την επίσημη “απαλλαγή” από τα καθήκοντά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επέδωσε στην Άνγκελα Μέρκελ την επίσημη “απαλλαγή” από τα καθήκοντά της ως Καγκελαρίου, καθώς ξεκίνησε και επίσημα η νέα νομοθετική περίοδος. Ο κ. Σταϊνμάιερ έπλεξε το εγκώμιο της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανίας, η οποία παρέμεινε στην εξουσία για σχεδόν 16 χρόνια. Η Άνγκελα Μέρκελ, η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας, θα παραμείνει στη θέση της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ οι συζητήσεις για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι ή και μετά τον Δεκέμβριο.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP), έχουν στο μεταξύ δηλώσει ότι επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες τους εντός Δεκεμβρίου. Εάν πάντως ο νέος Καγκελάριος δεν έχει ορκιστεί έως τις 17 Δεκεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα καταρρίψει και το ρεκόρ παραμονής στην Καγκελαρία που κατέχει ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Χέλμουτ Κολ.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Bellevue στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γερμανίας έπλεξε το εγκώμιο της κ. Μέρκελ χαρακτηρίζοντας τα χρόνια της διακυβέρνησής της ως “μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας”. Μάλιστα, ο κ. Σταϊνμάιερ σχολίασε ότι χάρη στη Άνγκελα Μέρκελ η Ευρώπη έμεινε ενωμένη και δεν οδηγήθηκε σε “διάλυση”. Ο πρόεδρος της Γερμανίας πρόσθεσε ότι στα 16 χρόνια της θητείας της γνώρισε πολλές κρίσεις, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ταυτόχρονα τη διεθνή εκτίμηση, τον σεβασμό, ακόμη και τη συμπάθεια για τη Γερμανία. “Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι στη Γερμανία που πιστεύουν ότι η απερχόμενη καγκελάριος δεν στάθηκε στο ύψος των προκλήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, επικρίνουν την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας σε εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, η οποία σύμφωνα με πολλά στελέχη του κόμματός της οδήγησε σε ενίσχυση της ακροδεξιάς “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” (AfD). Η κ. Μέρκελ έχει επίσης δεχθεί κριτική για τα σκληρά λοκντάουν που επέβαλε εν μέσω της πανδημίας αλλά και για την επιλογή του Άρμιν Λάσετ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε μια ιστορική ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, με όλες τις αρμοδιότητες, να καταθέσει νομοσχέδια, ακόμη και τον προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, οι υπουργοί διατηρούν τις εξουσίες τους. Είθισται ωστόσο η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ασκεί τα καθήκοντά της “με αυτοσυγκράτηση”, προκειμένου να μην περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρκελ: Νέα έκκληση στους Γερμανούς να εμβολιαστούν

ΕΕ: Παρατείνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Χαρδαλιάς: Εργαζόμαστε για ένα σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πάπα Φραγκίσκo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα