Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, υπέγραψε στις 22 Οκτωβρίου στρατιωτική εντολή με την οποία κήρυξε ως “τρομοκρατικές οργανώσεις” έξι παλαιστινιακές ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών στη Δυτική Όχθη. “Οι αντιδράσεις στο υπουργικό συμβούλιο του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ ήταν αναμενόμενες με την Αριστερά να είναι εξοργισμένη με την κίνηση Γκαντς”, αναφέρει σε σχόλιο της στο δίκτυο “Al-Monitor” η Μαζάλ Μουαλέμ και εξηγεί, “ο Γκαντς δεν είχε ενημερώσει κανέναν στην κυβέρνηση για αυτή τη στρατιωτική εντολή, η οποία υπονομεύει τις βασικές αρχές της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού και εκθέτει τους κυβερνητικούς εταίρους της Αριστεράς. Κάποιοι από τους υπουργούς που πρόσκεινται στην Αριστερά γνωρίζουν προσωπικά τα μέλη και τους επικεφαλής αυτών των ομάδων. Η αίσθηση που έχουν είναι ότι η κίνηση Γκαντς είχε πολιτικά κίνητρα με απώτερο στόχο να βλάψει την εικόνα των αριστερών κυβερνητικών του εταίρων και να συγκαλύψει εγκλήματα των ισραηλινών αρχών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού”.
Η αρθρογράφος του δικτύου “Al-Monitor” σχολιάζει ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προκάλεσε τριγμούς και μια ιδεολογική κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κατάθεση και έγκριση του προϋπολογισμού σε μια Κνεσέτ που η συνοχή της κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.
Σύμφωνα με αναλυτές η Αριστερά του Ισραήλ εδώ και τέσσερις μήνες καταβάλλει προσπάθειες για να μην έρθει σε ρήξη με τους δεξιούς, συντηρητικούς της εταίρους. Αποφεύγει να ασκήσει κριτική σε πολιτικές και δηλώσεις με τις οποίες είναι ιδεολογικά αντίθετη για να μην κατηγορηθεί για προσπάθεια διάλυσης ή αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής συμμαχίας. Ωστόσο, η Αριστερά θεωρεί ότι ο Γκαντς ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί άλλο να κωφεύει.
Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Μερέτζ και υπουργός Υγείας, Νιτζάν Χόροβιτς, ζήτησε στις 23 Οκτωβρίου από τον υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, να κοινοποιήσει τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφασή του για τις έξι παλαιστινιακές “τρομοκρατικές οργανώσεις” της Κοινωνίας των Πολιτών.
Παράλληλα, ο Χόροβιτς φρόντισε να δώσει πολλές συνεντεύξεις για να διαχωρίσει δημοσίως τη θέση του Μερέτζ από το κόμμα “Μπλε-Λευκό” του Μπένι Γκαντς. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “προβληματική απόφαση” που “περιπλέκει τα πράγματα διεθνώς για το Ισραήλ” και έχει επιπτώσεις στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Μεράβ Μικαέλι, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, και υπουργός Συγκοινωνιών υποστήριξε ότι ο Γκαντς βλάπτει διπλωματικά το Ισραήλ φέρνοντάς το χωρίς λόγο σε δυσμενή θέση. “Εφόσον η κ. Μικαέλι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, της προτείνουμε να μην ανακατεύεται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, απάντησε το κόμμα του Μπένι Γκαντς.
Στο μεταξύ, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει “διευκρινίσεις” από το Ισραήλ. “Θα συνεργαστούμε με τους Ισραηλινούς εταίρους μας προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς” δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε”, σχόλιο που όπως επισημαίνει η εφημερίδα συνιστά την πιο σκληρή δημόσια επίπληξη του Ισραήλ από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά της. “Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και μιας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών είναι κρίσιμης σημασίας για μια υπεύθυνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση”, πρόσθεσε ο Νεντ Πράις.
Οι ομάδες που στοχοποιήθηκαν από τον Μπένι Γκαντς είναι οι “Addameer”, “al-Haq”, “Defense for Children Palestine”, “Union of Agricultural Work Committees”, “Bisan Center for Research and Development” και “Union of Palestinian Women Committees”.
Καταδίκη από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την κίνηση Γκαντς καταδικάζουν σε ανακοίνωσή τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Αυτή η αποτρόπαια και άδικη απόφαση είναι μια επίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης στο διεθνές κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για δεκαετίες, οι ισραηλινές αρχές προσπάθησαν συστηματικά να εμποδίσουν την παρακολούθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να τιμωρήσουν όσους/ες επικρίνουν την καταπιεστική εξουσία τους εις βάρος των Παλαιστινίων.
Ενώ μέλη του προσωπικού των οργανώσεών μας αντιμετωπίζουν απελάσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, οι Παλαιστίνιοι/ες υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων έφεραν πάντοτε το κύριο βάρος των επιπτώσεων της καταστολής. Αυτή η απόφαση είναι μια ανησυχητική κλιμάκωση που απειλεί να βάλει τέλος στο έργο των πιο σημαντικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Παλαιστίνης. Η επί δεκαετίες αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αμφισβητήσει τις σοβαρές ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να επιβάλει ουσιαστικές συνέπειες γι’ αυτές έχει ενθαρρύνει τις ισραηλινές αρχές να ενεργήσουν με αυτόν τον αισχρό τρόπο.
Το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της αποφασιστικότητάς της να προστατεύσει τους/τις υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είμαστε υπερήφανοι/ες που συνεργαζόμαστε με τους/τις Παλαιστίνιους/ες εταίρους μας και το κάνουμε εδώ και δεκαετίες. Αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο από την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών. Στεκόμαστε δίπλα τους αμφισβητώντας αυτή την εξωφρενική απόφαση”.