ΑΘΗΝΑ
23:33
|
20.09.2024
Μία διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με Σύριους πρόσφυγες να τρώνε μπανάνες, έγινε viral στην Τουρκία και κατέληξε στην απέλαση των πρωταγωνιστών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία απελαύνει τουλάχιστον επτά Σύρους επειδή μοιράστηκαν “προκλητικά” την εικόνα τους ενώ τρώνε μπανάνες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφότου ένας Τούρκος πολίτης διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί να αγοράσει μπανάνες, ενώ οι πρόσφυγες μπορούν.

Όλα ξεκίνησαν όταν προ δύο ημερών, όταν σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν αντιμέτωποι από την μία ένα πλήθος Τούρκων πολιτών και μία πρόσφυγας από τη Συρία από την άλλη. Οι παριστάμενοι Τούρκοι πολίτες επιτέθηκαν φραστικά σε Σύρια γυναίκα, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής από τους Τούρκους και, σε μία αποστροφή του λόγου του, ένας από τους παρισταμένους είπε στη γυναίκα: “Εγώ δεν έχω να φάω μπανάνα και εσείς τις αγοράζετε με το κιλό”.

Η συγκεκριμένη φράση και ο προπηλακισμός της γυναίκας στάθηκαν αφορμή για να ξεκινήσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας στα κοινωνικά δίκτυα από Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, οι οποίοι άρχισαν να αναρτούν βίντεο με τους ίδιους να τρώνε επιδεικτικά μπανάνες.

Η κίνηση των Σύριων προσφύγων προκάλεσε την οργή μεταξύ ορισμένων Τούρκων, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο διέταξε τη σύλληψη και την απέλαση όσων πρωταγωνιστούν σε αυτές τις “προκλητικές” αναρτήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για “υποκίνηση του λαού σε μίσος και εχθρότητα”. Ήδη συνελήφθησαν 11 άτομα και καταζητούνται 31 άτομα που έφαγαν μπανάνες μπροστά στην κάμερα, με αρκετούς νομικούς και πολιτικούς αναλυτές όμως να εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομική εγκυρότητα της διαδικασίας.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Μετανάστευσης και Ασύλου, Μετίν Κοραμπατίρ, δήλωσε πως οι απελάσεις αντίκεινται στο άρθρο 32 της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και στο ίδιο το τουρκικό δίκαιο.

Δέον να σημειωθεί πως οι μπανάνες, οι οποίες κοστίζουν 1 με 2 ευρώ (τουτέστιν 11-22 τουρκικές λίρες) το κιλό στη γειτονική χώρα και θεωρούνται παραδοσιακά σύμβολο πλουσιοπάροχης ζωής.

Πηγές: Al-Monitor, Ahval

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα