ΑΘΗΝΑ
11:10
|
04.05.2024
Η συμμετοχή της Ιορδανίας στην ισραηλινή αεροπορική άσκηση θεωρείται "ταμπού" για την κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα Β'.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φωτογραφικός φακός Γερμανού στρατιωτικού φωτορεπόρτερ αποκάλυψε αυτό που η ιορδανική κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα Β’ επιχειρούσε επιμελώς εδώ και λίγες μέρες να αποσιωπήσει: τη συμμετοχή αεροσκαφών της ιορδανικής πολεμικής αεροπορίας στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, την άσκηση “Blue Flag” 2021.

Εικόνα

O φακός του Falk Bärwald αποτύπωσε τα ιορδανικά αεροπλάνα τύπου F-16 να συμμετέχουν στην 15ήμερη αεροπορική άσκηση κατά τη στιγμή της απογείωσής τους από την ισραηλινή αεροπορική βάση Όβντα (βόρεια της πόλης Εϊλάτ) και ενώ πετούσαν μαζί με γαλλικό πολεμικό τζετ Ραφάλ.

Από μία άποψη η συμμετοχή των ιορδανικών πολεμικών αεροσκαφών σε ισραηλινή αεροπορική άσκηση δεν θα έπρεπε να αποτελεί “είδηση” μιας που οι δύο χώρες έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία εδώ και 27 χρόνια και συνεργάζονται στενά σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων ο τομέας της ασφάλειας και της άμυνας. Ωστόσο,η ιορδανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να κρατά αυτή τη στενή συνεργασία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εντός των “τειχών” της χώρας λόγω της έντονης αντιπάθειας μεγάλης μερίδας του ιορδανικού λαού προς το Ισραήλ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σκληρής κατοχής της παλαιστινιακής γης και των βασάνων του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού.

Η φετινή αεροπορική άσκηση Blue Flag ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου. Συμμετείχαν πολεμικά αεροσκάφη από οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΑ Μπλιούμη

Στην άσκηση συμμετείχε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης στις 26 Οκτωβρίου με F-16, ηγούμενος σχηματισμού αεροσκαφών από την 336 Μοίρα Όλυμπος, όπως είχε ανακοινώσει με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης.

Blue Flag

Η φετινή συμμετοχή στην ετήσια αεροπορική άσκηση Blue Flag του Ισραήλ θεωρείται η μεγαλύτερη από την καθιέρωσή τους λόγω της συμμετοχής περιπου 70 πολεμικών αεροσκαφών και 1.500 πιλότων και αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει το χαρακτήρα επίδειξης δύναμης έναντι ανταγωνιστών του Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως το Ιράν κατά κύριο λόγο και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Εικόνα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα