ΑΘΗΝΑ
10:58
|
23.04.2024
Ζωντανά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρακολουθήστε ζωντανά τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Η Γερμανίδα, Καγκελάριος αμέσως μετά την συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου την υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη 16χρονη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι ο 8ος πρωθυπουργός που τη συναντά.

“Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση” είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θα μιλήσει “για τη δική της σφραγίδα και για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος”.

“Κα καγκελάριε, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα απ’ αυτή που γνωρίσατε, κάτι που αναγνωρίζουν και οι συμπολίτες σας”.

“Είναι αλήθεια πως ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα έφτασαν εύκολα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κι εσείς παραδεχτήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες της κρίσεις. 

Μίλησε επίσης για το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στις Συνόδους Κορυφής, όπου, όπως είπε, δεν πρότεινε απλά λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά επίσης στην προκλητικότητα της Τουρκίας, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν έχει στόχο μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τη Δύση. “Συχνά η δυτική ψυχραιμία, ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία“, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θέλει να αλλάξει γιατί “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους κανούς φίλους”. 

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα και αυτό πρέπει να είναι παρακαταθήκη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Αγαπητή Άνγκελα μας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει πάντα ως πολίτη και ως φίλη. Είναι άλλωστε η πόλη που εδώ και 2.500 χρόνια, τιμά την πρώτη ιδιότητα”. 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του με μια αναφορά σε φράση του Γκαίτε: “Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο“. 

Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες


“Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα“, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

“Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ” είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

“Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου“, συμπήρωσε η καγκελάριος.

“Νομίζω ότι τότε είμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από το σπεκουλάρισμα απέξω και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεσμεύτηκα πάντα στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές. Στη σημερινή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμες όπως το παρελθόν. Είμαστε μια ήπειρος που έχει ένα γηράσκοντα πληθυσμό, έχουν μεγάλη υπερχρέωση και μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ελαστικότητα και αυτή η συζήτηση ήταν που είχα με τον Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ της καινοτομίας και εκεί μπορούμε να βρούμε κεφάλαια. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε ευάλωτοι στις αγορές. Η ευελιξία του συμφώνου δεν είναι καθορισμένου. Δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δουλέψουμε στην καινοτομία”, είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

“Η Τουρκία ως γείτονας και μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο σεβασμό αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω συζητήσει και με τον Κύπριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξέρετε πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. παρόλα αυτά είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους όταν θα επιλύσουμε τα προβλήματα. Κατά πρώτον δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Χουμε αλληλεξάρτηση, έχω πολλά για να την κριτικάρω αλλά φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. και σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να την στηρίξουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της γιατί δεν θέλουμε τους διακινητές να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο” πρόσθεσε επίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα