ΑΘΗΝΑ
23:34
|
19.04.2024
Ο διοικητής και εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ) έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού σε απομακρυσμένη περιοχή νότια της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διοικητής και εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ), του ένοπλου βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων Χόρχε Μάντλος, γνωστός ως Κα Όρις,  έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού σε απομακρυσμένη περιοχή νότια της χώρας με τους αντάρτες, που πραγματοποιούν μία από τις πιο μακρόχρονες εξεγέρσεις στην Ασία, να κάνουν λόγο για ενέδρα.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντέλφιν Λορενζάνα, επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα (1/11) ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης σκότωσαν προχθές τον Μάντλος στην επαρχία Μπουκίντον κάνοντας λόγο για σημαντικό πλήγμα στην αντάρτικη ομάδα του ΝΛΣ.

Ο υποστράτηγος Ρόμεο Μπράουνερ ισχυρίστηκε ότι χωρικοί ενημέρωσαν τον στρατό για την παρουσία περίπου 30 ανταρτών σε χωριό κοντά στην πόλη Ιμπασουγκόνγκ. Μαχητικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για να εκτοξεύσουν ρουκέτες στη συγκεκριμένη θέση στην οποία, σύμφωνα με τον στρατό, υπάρχουν νάρκες ξηράς, πριν διαταχθεί επίθεση από εδάφους.  

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή τους οι αντάρτες τονίζουν πως ο Μάντλος ταξίδευε με αντάρτη γιατρό σε μοτοσικλέτα για να λάβει ιατρική περίθαλψη, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις τους πυροβόλησαν

Ο Κα Όρις ήταν φοιτητής και ακτιβιστής όταν εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και πέρασε στην παρανομία, αφού ο τότε δικτάτορας των Φιλιππίνων, Φερδινάντο Μάρκος, κήρυξε στρατιωτικό νόμο το 1972, και εντάθηκε στις δυνάμεις του ΝΛΣ που από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. 

Σε συνέντευξη στο Associated Press το 2010 από ορεινό στρατόπεδο ανταρτών ο Μάντλος είχε δηλώσει πως μόνο ένα πράγμα θα μπορούσε να τον κάνει να αφήσει τους συντρόφους του, παρά το γεγονός ότι αρρώστησε. “Η συνταξιοδότησή μας έρχεται με θάνατο”, είχε πει.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι περίπου 3.500 με 4.000 κομμουνιστές μαχητές παραμένουν στις επάλξεις. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αυταρχικής κυβέρνησης του Ντουτέρτε και των ανταρτών που ξεκίνησαν το 2017 με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας κατέρρευσαν το 2017, αφού η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για θανατηφόρες επιθέσεις.

Πηγές: CNN Philippines, Manila Bulletin

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα