ΑΘΗΝΑ
05:05
|
19.05.2024
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε τη λήψη περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η πανδημία βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Η κυβέρνηση και σ’ αυτήν τη φάση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να αντεπεξέλθουμε και σ’ αυτήν την πίεση. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ευαισθητοποίησης να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι”, τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN” o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Αυτή η φάση της πανδημίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό προκύπτει από παντού. Προκύπτει από τα κρούσματα, το πλήθος των οποίων είναι απολύτως ανάλογο με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Προκύπτει από το γεγονός ότι οι 9 στους 10, που είναι διασωληνωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Προκύπτει από στοιχεία ερευνών που λένε ότι όποιος εμβολιαστεί είναι απολύτως προστατευμένος από τη βαριά νόσηση, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 90% και του 91%”,  πρόσθεσε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ν’ αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμού, βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα “Ελευθερία”, “με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνουν για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα που θα υπενθυμίζουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με επικοινωνιακή καμπάνια, με παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, με έγκριτους ανθρώπους που βγαίνουν και υποστηρίζουν, με βάση τα στοιχεία, πως το εμβόλιο είναι μονόδρομος, με προγράμματα επισκέψεων έξω από εκκλησίες, σε πλατείες, στην επαρχία, παντού”. Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ραντεβού της 3ης δόσης για όλους.

Επιβεβαίωσε τις διαρροές από το Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις άξονες αντιμετώπισης του 4ου κύματος. “Ο πρώτος άξονας είναι οι εμβολιασμοί και η προσπάθεια ενίσχυσής τους. Ο δεύτερος άξονας -που είναι και ο πιο άμεσος- είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, για να αντέξει αυτή την πίεση. Περάσαμε ισχυρές πιέσεις και αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Δυστυχώς, με απώλειες τραγικές συνανθρώπων μας, αλλά το Σύστημα Υγείας άντεξε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και με καλύτερη διαχείριση του δυναμικού που είναι στο Ε.Σ.Υ.. Και ο τρίτος άξονας είναι η προσαρμογή του πλαισίου των μέτρων για τους ανεμβολίαστους”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι “δεν θα ξαναγίνει η κοινωνία και  η ζωή περίκλειστη, δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να μην στερηθούν προνόμια της κανονικότητάς τους”. Το ίδιο διεμήνυσε νωρίτερα στο MEGA ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 18:00 το απόγευμα.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι το λοκντάουν δεν είναι στο τραπέζι. “Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε λοκντάουν, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θ’ αφορούν τους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ’ αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με ‘όπλο’ το εμβόλιο” είπε. “Χρειάζεται μία προσαρμογή του πλαισίου, ανάλογα με την ένταση και την πίεση που έχουμε. Αυτή δεν μπορεί, παρά να αφορά τους ανεμβολίαστους. Είτε σε ό,τι αφορά τους συχνότερους ελέγχους, κυρίως για εργαζόμενους, την καλύτερη οριοθέτηση κάποιων χώρων, έτσι ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιους χώρους επιτρέπεται να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι τώρα που κρυώνει και ο καιρός. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ γρήγορα. Είναι πιθανόν να έχουμε μια σταδιακή εφαρμογή στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά πιο πολύ επιβαρυμένες”,  πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Για το Σύστημα Υγείας  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ψηφίζεται τροπολογία, για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς, να ενισχύσουν το Σύστημα και σε γιατρούς του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για την υποχρεωτικότητα υπενθύμισε ότι σε κανένα κράτος στον κόσμο, με εξαίρεση της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός. “Ούτε για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ούτε καν για το δημόσιο τομέα. Πρώτον, διότι η υποχρεωτικότητα πρέπει πάντοτε να συνδέεται με μία ποινή, με μία επιβολή, με στέρηση μισθού, με στέρηση θέσης εργασίας, διότι  διαφορετικά υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα», που μόνο ένα κόμμα εφηύρε τον όρο αυτόν. Και δεύτερον, διότι και στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιασμού στις διάφορες ομάδες που συζητείται περί υποχρεωτικότητας, δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά, για να πει κανείς ότι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα. Ούτε στα Σώματα Ασφαλείας, ούτε στους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα, ούτε σε άλλες κατηγορίες που ακούω, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά που να δικαιολογούν την επέκταση”,  ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής υπογράμμισε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, επιστημονικά, δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, ότι παραπλάνησαν την κοινωνία, την κοινή γνώμη, την κυβέρνηση, ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, ότι τα επιστημονικά τους δεδομένα δεν είναι αποδεκτά από τους παγκόσμιους οργανισμούς, να βγουν και να το πουν. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα