ΑΘΗΝΑ
20:18
|
18.05.2024
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε την αναβολή της εφαρμογής των κυρώσεων μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία αναβάλλει την εφαρμογή των κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε σχέση με τη διαμάχη των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στη μετά-Brexit εποχή, ενώ οι δύο πλευρές συζητούν νέες προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης. Η ανακοίνωση της αναβολής των κυρώσεων έγινε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στη Γλασκώβη στο πλαίσιο των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, την COP26.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση Μακρόν και επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται. Εκπρόσωπος της βρετανικής ηγεσίας πρόσθεσε ότι “θα ληφθούν υπόψη όλα τα ενδεχόμενα νέα αποδεικτικά στοιχεία” για την υποστήριξη των εναπομεινασών αδειών για τους Γάλλους αλιείς. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της για κυρώσεις.

Την Πέμπτη ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Brexit της Βρετανίας, Λόρδος Φροστ, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη μετά-Brexit εποχή.  

“Από σήμερα το απόγευμα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξανά με βάση μια πρόταση που έκανα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν”, δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη. “Θα δούμε πού βρισκόμαστε αύριο στο τέλος της ημέρας, για να δούμε αν έχουν αλλάξει επί της ουσίας τα πράγματα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και είχε διαμηνύσει ότι μπορεί να προχωρήσει στοχευμένα μέτρα από σήμερα Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα