ΑΘΗΝΑ
14:41
|
07.07.2024
Οι πρώην αξιωματούχοι της FIFA Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί κατηγορούνται για απάτη και άλλα αδικήματα στην Ελβετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ελβετική εισαγγελία κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, πως προέβη σε παράνομη μεταφορά χρηματικού ποσού ύψους 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς τον Πλατινί το 2011. Επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη μεταφορά προκάλεσε τεράστια ζημιά στα περιουσιακά στoιχεία της FIFA και συνέβαλε στον παράνομο πλουτισμό του πρώην προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Μετά το πόρισμα του γενικού εισαγγελέα, εναπόκειται πλέον στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Μπελινζόνα να επικυρώσει αυτό το κατηγορητήριο και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε δίκη κατά των πρώην επικεφαλής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Αν οι φερόμενοι ως δράστες κριθούν ένοχοι, θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες ποινές φυλάκισης.

Η υπόθεση άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2015, ενόσω αυξάνονταν συνεχώς σε διεθνές επίπεδο οι κατηγορίες για διαφθορά στο εσωτερικό της FIFA. Η επιτροπή ηθικής της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις πράξεις των δύο ανδρών, η οποία και οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Ο 85χρονος Μπλάτερ και ο 66χρονος Πλατινί αρνούνται όλες τις κατηγορίες.

Οι αιτιάσεις του Ελβετού εισαγγελέα εστιάζουν στην απαίτηση από τον Πλατινί για την πληρωμή του από τη FIFA ως ειδικού συμβούλου του Μπλάτερ κατά την περίοδο 1998-2002. Προσθέτουν πως η απαίτηση του πρώην ισχυρού άνδρα της UEFA ήταν αδικαιολόγητη, καθώς έγινε οχτώ χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του ως ειδικού συμβούλου, εντούτοις αυτή έγινε αποδεκτή μετά από παρέμβαση του Μπλάτερ και τα χρήματα έφτασαν τελικά στον προσωπικό λογαριασμό του πρώην αρχηγού της Εθνικής Γαλλίας.

Από την πλευρά του Σεπ Μπλάτερ, τονίζεται πως η πληρωμή έγινε στο πλαίσιο προηγούμενης προφορικής του συμφωνίας με τον Πλατινί, ενώ η οχτάχρονη καθυστέρησή της δικαιολογείται επειδή τη συγκεκριμένη περίοδο η FIFA δεν μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του ποσού.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για απάτη, υπεξαίρεση, εγκληματική διαχείριση και πλαστογραφία.

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά τώρα στην Ξάνθη – Μεγάλη κινητοποίηση

14 νεκροί στο Νεπάλ, καθώς οι μουσώνες προκαλούν πλημμύρες στη Νότια Ασία

Θερινές εκπτώσεις από αύριο, Δευτέρα 8 Ιουλίου

Έξι νέοι σταθμοί στη γραμμή 4 του Μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα