ΑΘΗΝΑ
00:31
|
27.04.2024
Σε συμφωνία κατέληξαν, χθες Τρίτη, τα κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα της Τσεχίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πλειοψηφίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία κατέληξαν, χθες Τρίτη, τα κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα της Τσεχίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πλειοψηφίας. Ο νέος, πεντακομματικός, συνασπισμός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, όπως ο αυξημένος πληθωρισμός, το μεγάλο χρέος, καθώς η τσέχικη οικονομία μαστίζεται από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε έξαρση.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS) και υποψήφιος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε την Τρίτη ότι τα κόμματα συμφώνησαν για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων μεταξύ τους, αν και δεν κατονόμασε τους υποψηφίους.

“Περάσαμε από μια μακρά, ολόκληρη μέρα, αλλά και επιτυχημένες διαπραγματεύσεις”, είπε σε τηλεοπτική ενημέρωση μετά από τις συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερες από 12 ώρες.

Τα κόμματα, τα οποία έχουν ομαδοποιηθεί σε δύο συνασπισμούς κέρδισαν 108 έδρες στην Κάτω Βουλή των 200 εδρών στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 και 9 Οκτωβρίου, με μεγάλο ηττημένο τον σημερινό πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, του οποίου οι βασικοί σύμμαχοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου.

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το ευρώ

Την ίδια στιγμή, ο ο άνδρας που θα γίνει πιθανότατα ο υπουργός Οικονομικών της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού δήλωσε σήμερα πως η Τσεχία δεν θα υιοθετήσει το ευρώ.

Αν και τα πέντε κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό τάσσονται γενικά υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, το θέμα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

“Θα πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας, άρα ακόμη κι αν κάποιος ήθελε (το ευρώ), δεν θα δοκιμάσουμε να μπούμε τώρα, γιατί δεν πληρούμε τα κριτήρια”, δήλωσε ο Ζμπίνεκ Στανούρα του ODS, που ετοιμάζεται για τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών.

Πηγη: Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα