Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία δίνει νέες κατευθύνσεις στον τρόπο αντιμετώπισης των εγκλημάτων σε βάρος γυναικών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο όρος “γυναικοκτονία” έχει πλέον διακριτή τυποποιημένη ποινική πρόβλεψη σε αρκετές χώρες.
Στην εγκύκλιο ο Πλιώτας αναφέρει ότι “οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας”, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, “λόγους τιμής”, σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο “γυναικοκτονία” και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης”. Επισημαίνει πως το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, και πως ως εκ τούτου “υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή”.
Κατόπιν αυτών, ζητά από τους εισαγγελείς να βρίσκονται σε εγρήγορση, ενεργώντας, “οιονεί προληπτικά και συνεπώς και αποτρεπτικά” ώστε να εξαντλούν κάθε νομική δυνατότητα “με επιδίωξη να αντιμετωπίζονται με τον αρμόζοντα δραστικό τρόπο και με ικανοποιητικά αποτελέσματα οι εκδηλώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ήδη από το πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, κυρίως, εκτός των άλλων, και με τη δημιουργία όρων αποφόρτισης, μείωσης της έντασης και παρεμπόδισης δυσμενέστερης εξέλιξης”.
Συνιστά επίσης στους εισαγγελείς να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη προσοχή στις αιτιάσεις και “παράπονα” των γυναικών, όταν εμφανίζονται ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να τις προσεγγίζουν με διακριτικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, ώστε να ενθαρρύνονται στην καταγγελία βίαιης σε βάρος τους συμπεριφοράς.
Ζητά τέλος οι ποινικές υποθέσεις με θύματα γυναίκες να προσδιορίζονται σύμφωνα και με τη σπουδαιότητά τους, κατά προτεραιότητα και κατά την κατανομή τους στο έκθεμα, να προτάσσονται στην αρίθμηση για να αποφεύγεται η αναβολή εκδίκασής τους, εξαιτίας του γνωστού λόγου “της παρέλευσης του ωραρίου”.