ΑΘΗΝΑ
03:52
|
20.05.2024
Οι ψευδείς πληροφορίες για την υγεία του κυκλοφόρησαν ανήμερα της επετείου εκλογής του στην προεδρία της Τουρκίας το 2002.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σεναριολογία για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου καλά κρατεί, με τις τελευταίες ώρες να έχουν φουντώσει οι φήμες περί θανάτου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα hashtag που δημιουργήθηκε στο twitter, τα ξημερώματα, που ωστόσο αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για ψευδή είδηση.

Οι ψευδείς πληροφορίες για την υγεία του κυκλοφόρησαν ανήμερα της επετείου εκλογής του στην προεδρία της Τουρκίας το 2002.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας ξεκίνησαν έρευνα κατά 30 ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων για την υγεία του προέδρου της χώρας και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις σε βάρος 30 χρηστών που δημοσίευσαν “ψευδή και αβάσιμα” μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου.

“Διαπιστώθηκε ότι το hashtag #νεκρός κυκλοφόρησε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, με αναφορές στον πρόεδρό μας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας. “Υπό το άνωθι hashtag, ταυτοποιήθηκαν 30 άτομα που έκαναν share περιεχόμενα παραπληροφόρησης (…) και εκκίνησαν οι εναντίον τους αναγκαίες διαδικασίες”.

Σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters προεδρικές πηγές απάντησαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εργάζεται από την Άγκυρα και δεν υπάρχει καμία ματαίωση στο πρόγραμμά του. Δίνοντας μάλιστα περισσότερες λεπτομέρειες, είχε νωρίτερα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του τουρκικού συμβουλίου και στη συνέχεια επρόκειτο να υποδεχθεί σε τελετή τους νέους πρέσβεις της Λιθουανίας, του Κατάρ, της Μογγολίας και του Ουκρανίας. 

Η κατάσταση της υγείας του 67χρονου Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες, αποτελεί συστηματικά αντικείμενο φημολογίας στην Τουρκία.

Σειρά βίντεο που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια στα κοινωνικά μέσα έχουν εμφανίσει έναν αδύναμο πρόεδρο.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ερντογάν έγινε την περασμένη Κυριακή, στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στην Γλασκώβη, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Το 2011, ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο, τροφοδοτώντας τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Ένας από τους γιατρούς του είχε διαψεύσει ότι ο Πρόεδρος έπασχε από καρκίνο.

Πηγές: Ahval, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα