ΑΘΗΝΑ
08:54
|
24.04.2024
Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο στις δημοτικές εκλογές της Νότιας Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) στις δημοτικές εκλογές της Νότιας Αφρικής που έλαβαν χώρα την 1η Νοεμβρίου, με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται σήμερα Πέμπτη (4/11).

Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα και οι υποψήφιοί του έλαβαν ποσοστό 46%, ποσοστό που είναι το χειρότερο από το τέλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ το 1994, από όταν το ANC κυβερνά αδιάλειπτα τη χώρα.

Πρόκειται για πτώση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2016, στις οποίες το ANC είχε πάλι απωλέσει οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Αν και δεν χάνει κανέναν από τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται σε αρκετές περιπτώσεις να συνάψει συμμαχίες με εκπροσώπους άλλων κομμάτων ώστε να μπορέσει να διοικήσει.

Ως νικητές της εκλογικής διαδικασίας θεωρούνται το αριστερίστικο κόμμα “Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας” (EFF), του οποίου τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 2 και πλέον μονάδες, όπως και μια σειρά μικρότερων δεξιών κομμάτων (Action SA,  Freedom Front Plus, Inkatha Freedom Party). Απεναντίας, η αξιωματική αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Συμμαχίας -η οποία θεωρείται πως εκπροσωπεί τα συμφέροντα της οικονομικά κυρίαρχης λευκής μειονότητας- είδε κι αυτή τα ποσοστά της να μειώνονται αισθητά.

“Είναι ένα σήμα προς το ANC ότι το εκλογικό σώμα είναι απογοητευμένο, δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του κόμματος”, Τζέσε Ντουάρτε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζον Στινχάουζεν, δήλωσε με τη σειρά του πως στόχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι να εκτοπίσει το ANC στις επόμενες γενικές εκλογές του 2024, ενώ ο ηγέτης του EFF, Τζούλιους Μαλέμα, δήλωσε σχολιάζοντας την έκβαση της εκλογικής μάχης ότι είναι “ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο”.

Πηγές: Reuters, SABC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα