ΑΘΗΝΑ
11:20
|
04.05.2024
Έως και 87% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εμφανίζουν οι νέες γυναίκες που εμβολιάστηκαν με Cervarix.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νέες γυναίκες, που έχουν εμβολιαστεί κατά την εφηβεία τους με ένα παλαιότερο εμβόλιο, το Cervarix, (GlaxoSmithKline) κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), εμφανίζουν έως και 87% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος συνδέεται με τον ιό, σύμφωνα με μακροχρόνια αγγλική έρευνα.

Η έρευνα, την οποία χρηματοδότησε ο οργανισμός Cancer Research UK, εξέτασε για το διάστημα Ιανουαρίου 2006-Ιουνίου 2019 μητρώα γυναικών οι οποίες είχαν εξεταστεί για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες από 20-64 ετών, περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Cervarix αφότου έγινε διαθέσιμο το 2008.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 13 αυτών χρόνων περίπου 28.000 διαγνώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 300.000 διαγνώσεις μιας προκαρκινικής κατάστασης, της αποκαλούμενης ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας τραχήλου (CIN3), καταγράφηκαν στην Αγγλία, όπως προέκυψε από τα στοιχεία.

Όσες γυναίκες είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 12 με 13 ετών εμφάνισαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 87% χαμηλότερα σε σχέση με τις ανεμβολίαστες στην ηλικία των 20. Αυτό αποδείχθηκε από όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξέταση για να διαπιστωθεί η κακοήθεια. Οι νεαρές γυναίκες, οι οποίες ήταν εμβολιασμένες, είχαν περίπου 450 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 17.200 λιγότερα περιστατικά σε σχέση με τις ανεμβολίαστες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Επιπλέον, το ποσοστό εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου ήταν 62% χαμηλότερο αν το εμβόλιο είχε χορηγηθεί σε έφηβες ηλικίας από 14-16 ετών και μειωμένο κατά 34% σε γυναίκες εμβολιασμένες στην ηλικία 16-18, δείχνει δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet.

Τα ευρήματα “θα πρέπει να καθησυχάζουν πολύ όσες παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV”, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Το Cervarix, το οποίο παρασκευάζεται της GlaxoSmithKline (GSK), προστατεύει από δύο τύπους HPV, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν 70% με 80% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012, το τετραδύναμο εμβόλιο της Merck & Co, το Gardasil, χρησιμοποιείται στην Αγγλία αντί του Cervarix και προστατεύει από τέσσερις τύπους HPV, οι οποίοι συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο κεφαλής και αυχένα.

Η GSK σταμάτησε επίσης να διαθέτει το Cervarix στην αμερικανική αγορά εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης καθώς την ίδια στιγμή το Gardasil κυριαρχεί στην πιο προσοδοφόρα αγορά φαρμάκων παγκοσμίως.

Πηγές: BBC, Sky News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα