ΑΘΗΝΑ
19:08
|
02.07.2024
Ομάδα ανταρτών που υποστηρίζει η Τουρκία μπλοκάρει τη ροή ποταμού σε κουρδική περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδες Σύρων φιλότουρκων αντικαθεστωτικών στη Βόρεια Συρία που χρησιμοποιούνται ως “πολυεργαλείο” από την Άγκυρα για διάφορες επεμβάσεις σε περιοχές που θίγονται “συμφέροντα”, χρησιμοποιούν το νερό ως “όπλο πολέμου” μπλοκάροντας τη ροή ενός ποταμού που είναι ζωτικής σημασίας για τις κουρδικές κοινότητες που ζουν στην περιοχή, καταγγέλλει Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με μελέτη της ολλανδικής ΜΚΟ “PAX for Peace”, ομάδα φιλότουρκων ενόπλων της οργάνωσης του λεγόμενου “Συριακού Εθνικού Στρατού” SNA (πoυ αποκαλείται και “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”) κατασκεύασε τρία φράγματα εμποδίζοντας τη ροή του ποταμού Χαμπούρ.

Η οργάνωση SNA, που εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από την Τουρκία, δραστηριοποιείται σε μια περιοχή που συνορεύει με την ημιαυατόνομη ζώνη στην Βορειοανατολική Συρία που διοικείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που κατά πλειοψηφία αποτελούνται από Κούρδους.

Σύμφωνα με την έκθεση της PAX, η οποία βασίζεται σε επιτόπια έρευνα και ανάλυση δορυφορικών εικόνων, το μπλοκάρισμα της ροής του ποταμού Χαμπούρ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξηρασίας αποτελεί ένα “ξεκάθαρο παράδειγμα χρήσης του νερού ως όπλο πολέμου”.

Η κατασκευή των αναχωμάτων επιδεινώνει τις επιπτώσεις της σοβαρής ξηρασίας που επηρέασε την περιοχή φέτος πράγμα που σημαίνει ότι οι αγροτικές κοινότητες έχουν ελάχιστο νερό την εποχή μάλιστα που το έχουν μεγάλη ανάγκη, αναφέρει η ολλανδική ΜΚΟ που έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες των τριών αναχωμάτων στον ποταμό το πρώτο από τα οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου.

Ο ποταμός Χαμπούρ, μήκους 320 χιλιομέτρων, είναι παραπόταμος του Ευφράτη που πηγάζει από την Τουρκία και διασχίζει μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, περνώντας από την Χάσακε μια από τις κύριες πόλεις τους Κουρδικής περιοχής.

Η έρευνα εκτιμά ότι χιλιάδες νοικοκυριά στερήθηκαν την πρόσβαση στο νερό λόγων των φραγμάτων και σημειώνει ότι αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

“Ενδέχεται να πρόκειται για μια υπολογισμένη κίνηση του SNA προκειμένου να λιμοκτονήσει ο πληθυσμός και να επιτευχθεί ο βίαιος εκτοπισμός του”, προσθέτει η ΜΚΟ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να εγγυηθεί την πρόσβαση των αμάχων στο πόσιμο νερό.

Πηγή: Al-Arabiya

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα