ΑΘΗΝΑ
17:45
|
19.04.2024
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς η Εθνοφρουρά του Μεξικού επιτέθηκε σε μετανάστες που κατευθύνονται στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη βία έζησε η νότια πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, καθώς η Εθνοφρουρά προσπάθησε να εμποδίσει καραβάνι μεταναστών που κινούνταν βόρεια προς την Πόλη του Μεξικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμπλοκές είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και στις δύο πλευρές.

Η Μεξικανική Εθνοφρουρά αναπτύχθηκε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να σταματήσει καραβάνι μεταναστών που ξεκίνησε με τα πόδια τον περασμένο μήνα από τα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα. Περίπου 3.000 άνθρωποι μετακινούνται αυτή τη στιγμή βόρεια προς την Πόλη του Μεξικού με την ελπίδα να φτάσουν τελικά στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Μετανάστες ανέφεραν στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η βία προκλήθηκε από την βίαιη κράτηση γυναικών και παιδιών που συμμετείχαν στο καραβάνι από την Εθνοφρουρά. Η Εθνοφρουρά, από την πλευρά της, αρνήθηκε τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι δέχτηκε επίθεση στην οποία “δεν απάντησε σε καμία περίπτωση”.

Ένας από τους διοργανωτές του καραβανιού, ο Λουίς Γκαρσία, ανέφερε στο Reuters ότι τουλάχιστον δύο μετανάστες χτυπήθηκαν άσχημα από μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ αναφέρθηκαν και αρκετές συλλήψεις.

Οι συγκρούσεις της Πέμπτης ξέσπασαν κοντά στην περιοχή όπου ένας Κουβανός μετανάστης πυροβολήθηκε από τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς την Κυριακή, καθώς προσπαθούσαν να σταματήσουν ένα άλλο καραβάνι που κατευθυνόταν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Το περιστατικό καταδίκασε ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, ο οποίος είπε ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν λόγο να πυροβολήσουν τους μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε όχημα που αψήφησε την εντολή να σταματήσει. Ο Ομπραδόρ υποστήριξε ότι οι φρουροί χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, καθώς οι μετανάστες δεν αποτελούσαν απειλή, επιμένοντας ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να τους συλλάβουν ή να τους εμποδίσουν.

Πηγή: rt.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα