ΑΘΗΝΑ
01:02
|
29.09.2024
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη πραγματική επιφάνεια των κατοικιών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από σήμερα 6 Νοεμβρίου και μέχρι την εκπνοή του έτους θα έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των σπιτιών τους ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις καταβολής μεγάλων προσαυξήσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η εφαρμογή https://tetragonika.govapp.gr αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

Στον πρώτο γύρο δηλώθηκαν περισσότερα από 60 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και οι δήμοι της χώρας αναμένεται να εισπράξουν περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά, πέραν των πρόσθετων δημοτικών τελών που θα εισπράττουν από εδώ και πέρα. Υπενθυμίζεται ότι σε όλους τους ιδιοκτήτες επιβάλλονται αναδρομικά τέλη από την 1η/1/2020. Το ίδιο θα συμβεί και γι’ αυτούς που θα κάνουν δήλωση από εδώ και στο εξής. Όσοι αποφασίσουν να καταθέσουν αιτήσεις στο δεύτερο γύρο ενδέχεται να πληρώσουν περισσότερα συγκριτικά με τους περίπου 2,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση του 1ου γύρου, η οποία και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο. Γι’ αυτούς τους 2,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τους ιδιοκτήτες που εμφάνισαν “ξεχασμένα” τετραγωνικά να καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους από την 1η/1/2020 σε δόσεις μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραμονή της πλατφόρμας ως ενεργή ή το ενδεχόμενο της μονιμοποίησης της λειτουργίας της στο νέο έτος είναι ακόμα υπό συζήτηση ακόμη και με υψηλότερο κόστος για όσους σπεύσουν μετά την αλλαγή του χρόνου, ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων δεν αλλάζει σε αυτό το γύρο, συγκριτικά με τον πρώτο. Οι δηλώσεις θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΠΕ, LiFo, Naftemporiki

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα