Με ενθουσιασμό και πανηγυρικούς ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μερικούς μήνες ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΠΑΔ), το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που διαδέχτηκε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) και διαχειρίζεται πακτωλό δημόσιου χρήματος που προέρχεται από τα εισιτήρια, αναψυκτήρια, πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκδόσεις, διαχείριση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού κ.ο.κ.
Υπενθυμίζουμε πως με το Ν. 4761/2020 το ΤΑΠ μετονομάστηκε σε ΟΔΑΠ, προκειμένου υποτίθεται να αναδιοργανωθεί και να λειτουργήσει με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής, διαφανούς και αναπτυξιακής διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων της χώρας.
Πρόεδρος του ΟΔΑΠ τοποθετήθηκε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη ο πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, μια επιλογή που χαιρετίστηκε από φιλοκυβερνητικά Μέσα ως άριστη και υπερκομματική, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προέρχεται από την κεντροαριστερά και διατηρεί οργανωτικούς δεσμούς με το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο κατήλθε και στις τελευταίες εκλογές ως υποψήφιος για την Ευρωβουλή.
Η παραίτηση Κωνσταντινίδη
Ωστόσο, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης δεν άντεξε ούτε σαράντα μέρες στο τιμόνι του ΟΠΑΔ και παραιτήθηκε. Έκανε δε γνωστή την παραίτησή του με μια ολιγόλογη, αλλά μεστή νοήματος δήλωση που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: “Παραιτήθηκα γιατί έπρεπε. Έκανα το μέγιστο δυνατόν σε 40 ημέρες. Δεν θα ήθελα να γίνει έτσι. Ήταν όμως υποχρεωτικό”.
Λίγες μέρες μετά ο ιστότοπος Voria.gr δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικό με την παραίτηση Κωνσταντινίδη εκτιμώντας πως “η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης που είχε ο Κωνσταντινίδης με την υπουργό Λίνα Μενδώνη”.
“Όπως πληροφορήθηκα”, σημειώνει το δημοσίευμα,“η υπουργός τού εξέφρασε σφοδρά παράπονα και του έκανε παρατηρήσεις για το στυλ διοίκησης που είχε υιοθετήσει ο ίδιος στον ΟΠΑΔ, το οποίο η Μενδώνη το έβρισκε υπερβολικά εξωστρεφές, έως και υπερφίαλο. Την ενόχλησαν, μου λέει πηγή μου στην Μπουμπουλίνας, οι συνεχείς επισκέψεις του Σταύρου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια και κυρίως, κάποιες συναντήσεις που έκανε με σημαντικά πρόσωπα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Σουρνάρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Λογικό το βρίσκω. Η Μενδώνη, μαζί με την πολύ στενή συνεργάτιδά της, δεν έχουν μάθει να μοιράζουν την τράπουλα. Θέλουν τα πάντα να περνούν από τα χέρια τους και να τυγχάνουν της έγκρισής τους”.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα αυτό ό ίδιος ο Σταύρος Κωνσταντινίδης έγραψε, σε νέα ανάρτηση με τίτλο “Η παραίτηση ως αξιοπρέπεια”, τα εξής δηκτικά για την υπουργό Πολιτισμού: “Σκέφτεσαι καμία φορά, έχει σωτηρία αυτή η χώρα; Και όμως πρέπει να έχει. Μια σύντομη παραίτηση από ένα τιμητικό δημόσιο αξίωμα μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις. Η μια ότι είσαι ρίψασπις και φοβισμένος, η άλλη ότι είναι η έμπρακτη γλώσσα της αξιοπρέπειας και της άρνησης του παραλόγου. Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν τα βάζω κάτω εύκολα, ότι δεν υπήρξα αναχωρητής της ευκολίας ή καλύτερα ότι ποτέ δεν φεύγω από μάχες. Ακόμη ότι είμαι τέρας ορθολογισμού. Για την κ. Λινα Μενδώνη, δεν θα πω τίποτα. Σέβομαι ως ευπατρίδης τον θεσμό. Ας την κρίνει η πολιτική ιστορία, όχι εγώ. Διαδεχόμενη στον ιστορικό χρόνο μία Μελίνα Μερκούρη, ας βρει τις ισορροπίες που νομίζει. Το βάρος είναι δικό της”.
Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, τις πληροφορίες πως ο διορισμός του στη θέση του προέδρου του ΟΔΑΠ ήρθε από την κεντρική κυβέρνηση και όχι από την Μπουμπουλίνας, σημείωσε: “Για το δημοσίευμα της έγκριτης Voria.gr θα σχολιάσω με τον αγαπημένο Νίκο Καζαντζάκη: «Πάνω από τα λόγια, είναι οι πράξεις, και πάνω από τις πράξεις, η σιωπή». Και αν ασπάζομαι το απόφθεγμα είναι από σεβασμό προς τον παρόν για τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν, και πάντα σε υψηλό φιλοσοφικό επίπεδο. Κυρίως όμως σέβομαι ανθρώπους που με εκτίμησαν και με εμπιστεύτηκαν. Σημαντικούς, άοκνους, και αποτελεσματικούς. Αυτοί της κεντρικής κυβέρνησης. Στην προσπάθεια να κάνουμε επιτέλους κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάποιες αναγκαίες τομές, να προχωρήσουμε μπροστά, με εξωστρέφεια, άνεση, προσήνεια και σύγχρονο τρόπο”.
Οι συνδικαλιστές Π. Σταθουλόπουλος και Α. Παπανδρέου
Εντυπωσιακό στην υπόθεση Κωνσταντινίδη δεν είναι μόνο πως όλα αυτά έμειναν εντελώς ασχολίαστα από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που από μόνο του γεννά ερωτήματα για τις επιλεκτικές σιωπές της Λίνας Μενδώνη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θερμή στήριξη που παρείχαν στον παραιτηθέντα πλέον πρόεδρο οι συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού που πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν, όχι χωρίς λόγο, και τις επιλογές της υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη…
Ενδεικτικό είναι το κείμενο του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΔΑΠ Παναγιώτη Σταθουλόπουλου, το οποίο ανάρτησε ο ίδιος ο Στ. Κωνσταντινίδης. Ο Π. Σταθουλόπουλος γράφει, μεταξύ άλλων για την επιστολή παραίτησης του Κωνσταντινίδη: “Μια επιστολή που με ένα μοναδικό τρόπο και έμφαση μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους εργαζόμενους καθώς και την ενίσχυση του κύρους του φορέα μας. Λόγια που στα 35 χρόνια, που είμαι πρόεδρος των εργαζόμενων δεν τα ακούσαμε ποτέ. […] ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας στον Σταύρο Κωνσταντινίδη γιατί μέσα σε 40 ημέρες μας έδωσε δύναμη, ελπίδα και κυρίως μας αναγνώρισε στο δύσκολο στίβο της ζωής”.
Τα θερμά λόγια δεν θα πρέπει να ξενίζουν. Δεν είναι μόνο η κοινή πολιτική μήτρα από το ΚΙΝΑΛ που τα δικαιολογούν, αλλά και η στενή σχέση του κ. Κωνσταντινίδη με τον διαβόητο πρόεδρο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού Γιάννη Τσακοπιάκο, πρώην πρόεδρο του “σκανδαλώδους” Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ έως το 2017 και ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ έως το 2015, εκλεκτό πλέον συνομιλητή και σύμμαχο της Λίνας Μενδώνη, αλλά και κατηγορούμενο για επτά κακουργήματα (της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και -το πιο σοβαρό- της εγκληματικής οργάνωσης)… Η εκδίκαση της υπόθεσης των συνολικά 17 κατηγορούμενων μελών του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, μεταξύ των οποίων και ο Π. Σταθουλόπουλος, εκκρεμεί, όπως και η υπόθεσή του Γιάννη Τσακοπιάκου στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Η υπόθεση Κωνσταντινίδη μοιάζει, λοιπόν, και με μια εσωτερική διαπάλη συμφερόντων και εξουσιών εντός του υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων που αυτό άμεσα ελέγχει. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο που στο Δ.Σ. του ΟΠΑΔ έχει διοριστεί από την Λίνα Μενδώνη ως μέλος και η Αγγελική Παπανδρέου, σύζυγος του Γιάννη Τσακοπιάκου. Η Αγγελική Παπανδρέου, που ανήλθε ταχύτατα στην υπαλληλική και συνδικαλιστική ιεραρχία, είναι πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Διοικητικών Υπαλλήλων στο υπουργείο και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας των εργαζομένων, ενώ έχει διοριστεί από την Λίνα Μενδώνη και στην ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για την “κινητικότητα” του προσωπικού.
Άλλωστε, η Λίνα Μενδώνη δεν κρύβει τις άριστες σχέσεις της με το ζεύγος Τσακοπιάκου-Παπανδρέου, οι οποίες επικυρώνονται όχι μόνο μέσω των διορισμών των συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις κλειδιά, αλλά και με δημόσιες εμφανίσεις στο πλάι του, όπως πρόσφατα στα βαφτίσια του παιδιού του, όπου και παραβρέθηκε η υποουργός συνοδευόμενη από την Άννα Παναγιωταρέα.
Όλοι οι άνθρωποι της Υπουργού
Πέραν της Αγγελικής Παπανδρέου πάντως, στο Δ.Σ. του ΟΠΑΔ η Λίνα Μενδώνη φρόντισε να διορίσει και άλλα πρόσωπα του στενού της περιβάλλοντος, όπως την επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου ως αντιπρόεδρο, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΠ Παναγιώτη Νταή, κάτι που ούτως ή άλλως προκαλεί έκπληξη, αφού ο ίδιος αποδέχτηκε τον θεσμικό υποβιβασμό του, αντί να αποχωρήσει εντελώς από το Δ.Σ.
Ο τελευταίος συγκεντρώνει, πάντως, στο πρόσωπό του πολλαπλές ιδιότητες, που προφανώς δεν έπρεπε αν μείνουν ανεκμετάλλευτες: στενός συνεργάτης της ίδιας της κ. Μενδώνη, την περίοδο που αυτή θήτευσε ως Γενική Γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού, ειδικά στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ, καθώς ο ίδιος ήταν προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΣΠΑ Τομέα Πολιτισμού την περίοδο 2011-2018, αλλά και ενεργό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, μέλος του Δ.Σ. του “Διαζώματος”, του σωματείου του Σταύρου Μπένου, εμπλεκόμενος επίσης στην υπόθεση με την εταιρεία IKNOWHOW.
Το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ συμπληρώνουν ο Ιωάννης Ζηρίνης, επίσης στέλεχος του “Διαζώματος”, η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, που είχε κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφια βουλευτής με την ΝΔ και η Ιωάννα Καρανάσου, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τυπικά, το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ παραμένει ακέφαλο και ουδείς γνωρίζει επίσημα τι μέλλει γενέσθαι με τις πολλές εκκρεμότητες που έχει να διαχειριστεί, μία εκ των οποίων είναι το σοβαρό ζήτημα της επέκτασης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο σύνολο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της επικράτειας, ζήτημα που ενδεχομένως σχετίζεται και με την παραίτηση Κωνσταντινίδη. Δυο βδομάδες μετά την υποβολή της παραίτησης του τελευταίου και ενώ η εκκωφαντική σιωπή της υπουργού Πολιτισμού συνεχίζεται, τα πράγματα φαίνεται να έχουν λιμνάσει στον ΟΔΑΠ, στην ηλεκτρονική σελίδα του οποίου το όνομα του πρώην προέδρου φιγουράρει ακόμη.
Είναι πολλά τα λεφτά!