ΑΘΗΝΑ
18:02
|
24.04.2024
Τουλάχιστον 14 νεκροί από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 25 Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν επιτέθηκαν, χθες Κυριακή, σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις κατά του πραξικοπήματος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στο κάλεσμα για διήμερη πολιτική ανυπακοή κατά της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, καθώς και στις πόλεις Ομντουρμάν και Ατμπάρα με συνθήματα όπως “Η εξουσία ανήκει στο λαό”.

Σε δεκάδες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 25 Οκτωβρίου, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τουλάχιστον 14 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και περίπου 300 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν.

“Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, διαδήλωsαν κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης και φώναjαν ότι η πολιτική κυβέρνηση είναι η επιλογή του λαού”, δήλωσε η Χόντα Όθμαν, η οποία παρακολούθησε τις διαδηλώσεις στο Ομντουρμάν.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν μέρος της έκκλησης για διήμερη πολιτική ανυπακοή που έκανε η SPA, μια ομπρέλα συνδικάτων που έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση του επί μακρόν ισχυρού άνδρα Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019.

“Ο σουδανικός λαός απέρριψε το στρατιωτικό πραξικόπημα”, δήλωσε η SPA, υποσχόμενη “καμία διαπραγμάτευση, καμία συνεργασία”.

Στην ανατολική συνοικία Μπούρι του Χαρτούμ, οι διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα από ελαστικά. “Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τη διαμαρτυρία κάνοντας χρήση δακρυγόνων και άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα”, δήλωσε ο διαδηλωτής Μοσάμπ Αμπντάλα. “Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να παραδοθεί η κυβέρνηση στους πολίτες”, δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Ασέρ Αχμέντ.

Νωρίτερα την Κυριακή, δεκάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν επίσης κατά του στρατού έξω από το υπουργείο Παιδείας. “Η αστυνομία μάς έριξε δακρυγόνα, παρόλο που απλά στεκόμασταν στον δρόμο και κρατούσαμε πανό”, δήλωσε ο καθηγητής γεωγραφίας Μοχάμεντ αλ-Αμίν. Δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένες αναφορές για θύματα, αλλά περίπου 87 εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν, σύμφωνα με το SPA.

Με πληροφορίες από France24, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα