ΑΘΗΝΑ
14:57
|
26.06.2024
H Ραναντίβε ήταν μία από τις πρωτοπόρους της γενιάς της στην Ινδία στον τομέα της αντικαρκινικής έρευνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Καμάλ Ραναντίβε (Kamal Ranadive) την επιφανή Ινδή βιολόγο που ήταν μία από τις πρωτοπόρους στις αντικαρκινικές έρευνες, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917, τιμά σήμερα η Google.

Google doodle celebrates and honoured indian cell biologist kamal randives  104th birthday

Η Ραναντίβε, που είχε ενθαρρυνθεί από τον πατέρα της να σπουδάσει ιατρική, αφοσιώθηκε στη βιολογία και το 1949 έκανε διδακτορικό στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων.

Κερδίζοντας υποτροφία στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο “Johns Hopkins” στη Βαλτιμόρη, η Ραναντίβε επέστρεψε στη Βομβάη και στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC) όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Η διάσημη κυταρρική βιολόγος έγινε σύντομα από τους πρώτους ερευνητές στην Ινδία που διαπίστωσαν και ανέφεραν τη σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και κληρονομικότητας. Επιπλέον, η Ραναντίβε μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί λέπρα, και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Το 1973, μαζί με άλλους ένδεκα βιολόγους ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Επιστημόνων Γυναικών (IWSA) για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε επιστημονικούς τομείς. Η IWSA παρέχει ως σήμερα υποτροφίες σε γυναίκες ενθαρρύνοντάς τες να ασχολούνται με την επιστήμη.

Kamal Ranadive: India's Forgotten Cancer Crusader| #IndianWomenInHistory

Η Ρανταντίβε δεν σταμάτησε να συνεισφέρει ούτε μετά τη συνταξιοδότησή της το 1989, οπότε άρχισε να εργάζεται σε φτωχές αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, παρέχοντας νοσηλευτική εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής.

Πέθανε το 2001 σε ηλικία 83 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Chang’e-6: Η Κίνα επέστρεψε με δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Ρωσία: Αυτοψία σε λύκο ηλικίας άνω των 44 χιλιάδων ετών

Ιούνιος 2024: «Ο πιο ζεστός από όλους όσους έχουμε δει» στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα