ΑΘΗΝΑ
02:20
|
08.09.2024
Η πτώση της λίρας κάνει ασύμφορες τις εισαγωγές φαρμάκων στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ασθενείς στην Τουρκία δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, με τις φαρμακοβιομηχανίες να αποδίδουν τα προβλήματα στις ελλείψεις στο άκαμπτο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, που τους καθιστά ευάλωτους στην ταχεία πτώση του νομίσματος της χώρας.

Οι ενώσεις φαρμακοποιών έχουν αναφέρει προβλήματα εφοδιασμού σε σχεδόν 650 είδη φαρμάκων, από παυσίπονα και σιρόπια για τον βήχα έως θεραπείες για το άσθμα, τη γρίπη και τον καρκίνο.

Η νέα εμπλοκλή στις προμήθειες, δεύτερη μέσα σε ισάριθμα χρόνια, κάνει ορατό το πώς η νέα υποτίμηση της λίρας επιβαρύνει τις κρίσιμες εισαγωγές σε μια  συμφόρηση στις προμήθειες δείχνει πως η φετινή απότομη πτώση της αξίας της λίρας επηρεάζει τις εισαγωγές σε αυτή την έντονα ρυθμιζόμενη αγορά. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για τους Τούρκους ασθενείς και έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κυβερνών κόμμα του οποίου υποχωρεί σε υποστήριξη καθώς οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη.

Η κυβέρνηση στην Τουρκία καθορίζει κάθε χρόνο μια συναλλαγματική ισοτιμία που πρέπει να χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν τιμολογούν τα προϊόντα τους, πολλά από τα οποία εισάγονται ή παρασκευάζονται στην Τουρκία με τη χρήση συστατικών από το εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο, η ισοτιμία καθορίστηκε στις 4,57 λίρες ανά ευρώ, περίπου 60% κάτω από το σημερινό ποσό των 11,27 λιρών.

Αυτό καθιστά τις εισαγωγές πολύ ακριβές για τους περισσότερους προμηθευτές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών της Τουρκίας, Νεζί Μπαρούτ. “Πάντα ζητούνταν από τον κλάδο μας να κάνει θυσίες. Σήμερα δεν έχει άλλο περιθώριο. Ένα φάρμακο στην τιμή των 10 ευρώ στην Ελλάδα, κοστίζει 1,8 ευρώ εδώ”, είπε ο Μπαρούτ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Abdi Ibrahim Ilac Sanayi ve Ticaret AS με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Ένωση Τούρκων Φαρμακοποιών δήλωσε ότι “η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα”, με τον Μπαρούτ να αναφέρει ότι οι παραγωγοί αναμένουν πως η συναλλαγματική ισοτιμία για το επόμενο έτος θα είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερη. Παράλληλα, προέτρεψε τους αξιωματούχους να την ενημερώσουν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους.

Πηγή: Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα