ΑΘΗΝΑ
16:59
|
18.08.2022
Ήταν συγκεντρωμένοι σε "κέντρο επιχειρήσεων" σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλήσεις σε έξι συνεργάτες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά τις ταραχές που σημειώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου στον Καπιτώλιο. Οι συνεργάτες του Τραμπα, καλούνται να καταθέσουν καθώς όπως αναφέρουν οι κλήσεις “συνεισέφεραν στην ενίσχυση των ψευδών ισχυρισμών του πρώην προέδρου περί εκλογικής απάτης”.

Ορισμένοι από τους συμβούλους αυτούς φέρεται να είχαν στήσει ένα “κέντρο επιχειρήσεων”, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από την επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου όπου διεξαγόταν η διαδικασία επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Η ειδική επιτροπή κλήτευσε τον Τζον Ίστμαν, δικηγόρο ο οποίος λέγεται πως συμμετείχε σε συνάντηση σε αυτό το “κέντρο επιχειρήσεων” στις 5 Ιανουαρίου και πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο μερικές ώρες πριν από την επίθεση.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή δικαιολογεί την κλήτευση τονίζοντας ότι ο Τζον Ίστμαν μοιάζει να “διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί καθώς είχε πει στον (πρώην) πρόεδρο Τραμπ ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε να κρίνει ποιοι εκλέκτορες μπορούσαν να ληφθούν υπόψη την 6η Ιανουαρίου” και ποιοι όχι, βασιζόμενος στις καταγγελίες περί νοθείας του μεγιστάνα.

Τα άλλα πρόσωπα που κλητεύθηκαν είναι μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η επιτροπή θεωρεί πως συνέβαλαν στη διασπορά των αβάσιμων ισχυρισμών πως έγινε «κλοπή» των εκλογών.

Ανάμεσά τους είναι ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Μπέρναρντ Κέρικ και ο σύμβουλος της εκστρατείας Τζέισον Μίλερ, ο οποίος είχε επίσης συμμετάσχει στη συνάντηση της 5ης Ιανουαρίου.

Ο Μάικ Φλιν, ο στρατηγός ε.α. και πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, κλητεύθηκε επίσης να καταθέσει, όπως και ο διευθυντής της εκστρατείας του πρώην προέδρου, Μπιλ Στέπιεν και η ανώτερη σύμβουλος της εκστρατείας Άντζελα ΜακΚάλουμ.

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής τάχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου σε βάρος του Στιβ Μπάνον, συμμάχου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διότι αρνήθηκε να προσέλθει ενώπιόν της για να καταθέσει παρότι κλητεύθηκε.

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνούνται να βοηθήσουν στην έρευνα, καθώς και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να επικαλεστεί το “εκτελεστικό απόρρητο” για να εμποδίσει την επιτροπή να αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα του Λευκού Οίκου σχετικά με την εξέγερση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζελένσκι: Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια πρέπει να διαφυλαχθεί από τον ΟΗΕ

Κυρίες και κύριοι, είναι επίσημο: Δεν θα πολεμήσει το Ισραήλ με την Τουρκία για χάρη μας

Ηγέτης των ανταρτών επιστρέφει στο Τσαντ μετά από 17 χρόνια εξορίας

Διαμεσολάβηση της Ιαπωνίας για την αναδιάρθωση του χρέους της Σρι Λάνκα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα