Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας ζητούν με ερώτησή τους στον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης .
“Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει με δραματικό τρόπο την επέλαση του και στη Μαγνησία, με πάνω από διακόσια κρούσματα καθημερινά, η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική με μπαλώματα -μετακινήσεις προσωπικού και με συνεχόμενες παλινωδίες σε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, διαιωνίζοντας την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας”, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση των δύο βουλευτών.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ:
“Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει με δραματικό τρόπο την επέλαση του και στη Μαγνησία, με πάνω από διακόσια κρούσματα καθημερινά, η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική με μπαλώματα -μετακινήσεις προσωπικού και με συνεχόμενες παλινωδίες σε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, διαιωνίζοντας την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας
Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου είναι τραγικά υποστελεχωμένο από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού είναι τεράστιες.
Συγκεκριμένα:
• Για τις δυο Παθολογικές Κλινικές και στα τμήματα Covid, από τις 14 θέσεις ειδικών Παθολόγων που προβλέπονταν πριν την πανδημία, σήμερα καλύπτονται μόνο από 8 γιατρούς, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς. Μάλισταοι 2 από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Επίσης δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου.
• Στη Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ ο Διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτηση του.
• Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις, (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετουν μόνο ένας Μόνιμος Γενικός ιατρός, ένας Χειρουργός και μία Ορθοπεδικός.
• Η Παιδιατρική Κλινική, που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς.
• Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλλονήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος. Η προκήρυξη μίας και μόνο θέσης για το Κ.Υ. Σκοπέλου δεν επαρκεί.
• Παράλληλα με τα ανωτέρω οι γιατροί του νοσοκομείου επισημαίνουν ότι η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επισφαλής και επικίνδυνη για το λαό του Βόλου και της Μαγνησίας από τη μη ομαλή, επαρκή και απρόσκοπτη παροχή των αναγκαίων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί για:
• Να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
• Για την απρόσκοπτη προμήθεια και παροχή όλων των αναγκαίων φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών μέσων στο Νοσοκομείο Βόλου,
• Για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση”.