Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) στη Γαλλία συνέστησε να χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 στα άτομα κάτω των 30 ετών, όταν αυτό είναι διαθέσιμο έναντι του εμβολίου της Moderna, καθώς ενέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές επιπλοκές.
Η γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας, η οποία παρέχει συμβουλές αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύει ή να δίνει άδεια σε φάρμακα και σκευάσματα, επικαλέστηκε “πολύ σπάνιο” κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, βασιζόμενη σε πρόσφατα στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna και σε μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα.
“Στον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 30 ετών ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι περίπου πέντε φορές μικρότερος με το εμβόλιο Comrinaty της Pfizer σε σχέση με το Spikevax της Moderna”, ανέφερε η HAS στη σύστασή της που δημοσιεύθηκε χθες.
Η απόφαση στο Παρίσι ήρθε αφού οι ρυθμιστικές αρχές σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, είχαν επίσης υιοθετήσει μια πιο αμυντική στάση έναντι του Spikevax για το ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά μεταξύ των νέων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το εμβόλιο της Moderna για να δίνεται ως επαναληπτική δόση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Ο ΕΜΑ νωρίτερα φέτος είχε εντοπίσει πιθανή σύνδεση μεταξύ της μυοκαρδίτιδας, μιας πολύ σπάνιας φλεγμονώδους νόσου, και των εμβολίων κατά της Covid-19 της Pfizer και της Moderna.
Ωστόσο ο ΕΜΑ είχε τονίσει ότι τα οφέλη από τα δύο αυτά εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων, απηχώντας τις απόψεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η HAS είπε ότι η σύστασή της, η οποία θα ισχύει ανεξάρτητα από τη χρήση του εμβολίου ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση, θα ισχύει μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα επιστημονικά ευρήματα για το θέμα.
Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών η HAS συνιστά ξεκάθαρα να ανοσοποιούνται με το εμβόλιο της Moderna, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότητά του είναι κατά τι υψηλότερη.
Πηγές: AFP, France24