ΑΘΗΝΑ
13:10
|
25.04.2024
Ο κυβερνήτης της γαλλικής φρεγάτας ανέφερε πως σκοπός της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι "η σταθεροποίηση αυτής της στρατηγικής περιοχής".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ανατολική Μεσόγειο κατευθύνεται η νέα γαλλική φρεγάτα Auvergne σε μία προσπάθεια να επιβάλλει μέσω της παρουσίας της στην περιοχή την προώθηση των γαλλικών γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων με πρόσχημα την αποτροπή τουρκικών προκλήσεων και παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο πως η εμφάνισή της συμπίπτει με τα σχέδια των ευρωπαϊκών Κολοσσών ενέργειας, Τοτάλ και ΕΝΙ για υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις ανοικτά των ακτών της νότιας Κύπρου στις αρχές του 2022.

Η γαλλική φρεγάτα, στην οποία επιβαίνει 150μελές πλήρωμα, θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον ως τα μέσα Ιανουαρίου με υποτιθέμενο σκοπό να συλλέξει «ευαίσθητες πληροφορίες» αλλά και να δείξει πως για τη Γαλλία έχει σημασία «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα η ελευθερία της ναυσιπλοΐας». 

Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους στο λιμάνι της Λάρνακας ο καπετάνιος της φρεγάτας Πολ Μερβεϊγιό ντε Βινιό υποστήριξε πως η εμφάνιση της γαλλικής φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο «υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για τη Γαλλία αυτό το κομμάτι της Μεσογείου» αλλά και την προθυμία της «να συμβάλει στην σταθεροποίηση αυτής της στρατηγικής περιοχής».

Ο κυβερνήτης της γαλλικής φρεγάτας ανακοίνωσε επίσης πως την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί Συντονισμένη Στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με το Κυπριακό και το Ιταλικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι «αυτού του είδους η συνεργασία υπογραμμίζει την ποιότητα της σχέσης μας, αλλά και το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ένας αξιόπιστος και αξιόλογος εταίρος».

Η φρεγάτα Auvergne διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό σε σόναρ και ειδικεύεται σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εμφανίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επανειλημμένη εμφάνιση του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα