Την πιθανότητα η εντεινόμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας να πυροδοτήσει ακόμη και μία βίαιη σύγκρουση διέκρινε σήμερα ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Κάλε Λάανετ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Ταλίν.
Μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα politico.eu ο Εσθονός αξιωματούχος συσχέτισε την συγκέντρωση χιλιάδων ταλαιπωρημένων μεταναστών στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα με πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας που καταγράφουν αυξημένη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων εκτιμώντας πως είναι υπαρκτή η πιθανότητα μίας γενικευμένης σύγκρουσης στα σύνορα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, ο Εσθονός υπουργός δεν το απέκλεισε προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Όμως δεν ξέρουμε ακόμη πόσο υψηλός είναι αυτός ο κίνδυνος επί του παρόντος…Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά καθημερινά».
Ο ίδιος εκτίμησε πως σήμερα οι χώρες της Βαλτικής αντιμετωπίζουν την πιο εκρηκτική κρίση ασφαλείας των τελευταίων 30 ετών στα σύνορά τους.
Την Τρίτη ο επιτελάρχης του εσθονικού στρατού Μάρτιν Χέρεμ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο αντιμετωπίζει εμπόδια στην ανεφοδιαστική αλυσίδα και δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει τώρα μία σύγκρουση. «Δεν έχει τώρα αρκετά μέσα για να κάνει πόλεμο, όμως ορισμένες ριπές είναι πιθανές» είπε διαβλέποντας ως πιθανή μία «χαμηλής έντασης σύγκρουση».
Οι παραπάνω δηλώσεις γίνονται παράλληλα με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για ενίσχυση των πόρων και των μέσων προς την Πολωνία, την Λιθουανία και την Εσθονία με μέσα και πόρους ενώ παράλληλα σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση στην Λευκορωσία με νέες κυρώσεις ,αυτή τη φορά, κατά αεροπορικών εταιριών και αξιωματούχων που διευκολύνουν τις «ροές» μεταναστών προς την Πολωνία.
Δεν λείπουν βεβαίως και οι προσπάθειες αξιοποίησης της κρίσης από το ΝΑΤΟ ώστε να αναλάβει ρόλο και αυτό.
Ωστόσο, σε αυτή την προοπτική εναντιώθηκε σήμερα ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ που εκτίμησε πως «η κρίση είναι πρωτίστως και άμεσα καθήκον της ΕΕ και θα πρέπει να εξασφαλίσει και να ενισχύσει τα σύνορά της».
Και συνέχισε με νόημα: «Διότι, από τη στιγμή που η κρίση θα γίνει στρατιωτική υπόθεση, τότε κλιμακώνεις την κατάσταση προς μία πολύ δύσκολη κατεύθυνση. Εάν αυτό γίνει θέμα του ΝΑΤΟ, τότε μπαίνουμε σε πολύ, πολύ, πολύ, πολύ επικίνδυνο έδαφος».