ΑΘΗΝΑ
07:53
|
22.11.2024
Απορρίφθηκαν όλες οι εκκλήσεις για αποκαθήλωση του αγάλματος του αντισημίτη, Καρλ Λούγκερ, που ενέπνευσε τον Αδόλφο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δήμος της Βιέννης αρνείται να αποκαθηλώσει το άγαλμα του λαϊκιστή, αντισημίτη πρώην δημάρχου της αυστριακής πρωτεύουσας, Καρλ Λούγκερ, ο οποίος φέρεται να ήταν πηγή έμπνευσης για τον Αδόλφο Χίτλερ. Παρά τις δεκάδες εκκλήσεις για αποκαθήλωση του εν λόγω αγάλματος ο δήμος της Βιέννης ανακοίνωσε ότι προκρίνει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του σε ένα νέο εννοιολογικό πλαίσιο.

Ο Καρλ Λούγκερ διατέλεσε δήμαρχος της Βιέννης από το 1897 ως το 1910. Χαρακτηρίζεται ως ο πατέρας του νεότερου αντισημιτισμού και – όπως άλλωστε καυχιόταν και ο ίδιος -, άσκησε επιρροή στον νεαρό Αδόλφο Χίτλερ. Το όνομά του αμαυρώθηκε από τις επιθέσεις στην εβραϊκή μειονότητα της πόλης. Ήταν επικεφαλής του Χριστιανικού Κοινωνικού Κόμματος. Οι αντισημιτικές του εκστρατείες ήταν τόσο κραυγαλέες που όταν εξελέγη πρώτη φορά δήμαρχος το 1895 ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ αρνήθηκε να τον υποστηρίξει.

Ο νυν δήμαρχος της Βιέννης, Μίκαελ Λούντβιχ, δήλωσε ότι το έργο “ανανέωσης” του αγάλματος του Καρλ Λούγκερ δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από 2023. Σημείωσε μάλιστα ότι θα γίνει σύντομα η προκήρυξη για την ανάθεση του έργου από την οποία θα φανεί πώς θα είναι η νέα “εικόνα” του αγάλματος. Οι Αυστριακοί αποκαλούσαν τον Καρλ Λούγκερ “βασιλιά της Βιέννης”. O ίδιος αποκαλούσε τους Εβραίους “δολοφόνους του θεού” που “απαλλοτριώνουν τον ντόπιο πληθυσμό”. Ο ηγέτης των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος έζησε τρία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα επί δημαρχίας του Λούγκερ, τον είχε αποκαλέσει ως “τον πιο φοβερό Γερμανό δήμαρχο όλων των εποχών” στο αυτοβιογραφικό του μανιφέστο “Ο Αγών Μου”.

Το 2012 ο δήμος της Βιέννης αποφάσισε να αφαιρέσει το όνομα του ρατσιστή Δημάρχου από έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αυστρίας. Πρόκειται για το τμήμα της λεωφόρου Ringstrasse, το οποίο μετονομάστηκε σε “λεωφόρο Πανεπιστημίου”. Αξιωματούχοι της πόλης έλεγαν τότε ότι η αλλαγή ονομασίας ενός δρόμου είναι σπάνιο φαινόμενο καθώς “τα ονόματα αντανακλούν την ιστορία την Βιέννης, είτε αυτή είναι καλή είτε δυσάρεστη”. Η απόφαση τότε είχε ικανοποιήσει τις εβραϊκές οργανώσεις και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλά αποδοκιμάστηκε από τη Δεξιά. Το ακροδεξιό “Κόμμα της Ελευθερίας” είχε δηλώσει: “Είναι σοβαρό σκάνδαλο. Προτιμάτε να έχετε το άγαλμα ενός δολοφόνου όπως ο Τσε Γκεβάρα στην πόλη να έχει ο δρόμος το όνομα ενός εξέχοντος δημάρχου”. Πάντως, ακόμα μια εκκλησία, μια πλατεία, μια γέφυρα και τρεις τιμητικές πλακέτες φέρουν το όνομα του Καρλ Λούγκερ. Το δε, άγαλμά του δεν το αγγίζει κανείς.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα