ΑΘΗΝΑ
20:05
|
26.04.2024
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit επανέφερε την απειλή για ενεργοποίηση του άρθρου 16 αναστολής του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μολονότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θεωρείται τελειωμένη υπόθεση από την Πρωτοχρονιά του 2021 οι προστριβές, οι αντιπαραθέσεις και οι έντονες κόντρες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται αμείωτες. Τη μία είναι το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία. Την άλλη τα (όπως φαίνεται περιορισμένα) αλιευτικά δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα. Όποια και να είναι η αφορμή, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται με τρόπο που θυμίζει συχνά τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε δύο πρώην συζύγους,μετά από ένα μάλλον άσχημο διαζύγιο.

Εικόνα

Κάπως έτσι ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, λόρδος Ντέιβιντ Φροστ αντιλήφθηκε πως ήρθε η ώρα σήμερα να εκτοξεύσει νέες απειλές έναντι των Βρυξελλών, προειδοποιώντας την ΕΕ πως το Λονδίνο θα αντιδράσει έντονα σε περίπτωση που ληφθούν εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) «μαζικά και δυσανάλογα αντίποινα» από τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός αναφερόταν στις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της ΕΕ για σκληρά μέτρα έναντι του Λονδίνου σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή για ενεργοποίηση του άρθρου 16 του Πρωτοκόλλου ΗΒ-ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία που ρυθμίσει τον έλεγχο εμπορευμάτων από τη Βόρεια Ιρλανδία που είναι τμήμα του ΗΒ προς την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ως γνωστόν τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες, αξιωματούχοι σε ΗΒ και ΕΕ επιδίδονται εκ νέου σε μία έντονη αντιπαράθεση με εμφανή την προσπάθεια των βρετανικών αρχών να ακυρώσουν ή και να επαναδιαπραγματευθούν το Πρωτόκολλο και την σταθερή θέση των Βρυξελλών για τήρηση των συμφωνηθέντων έστω και με κάποια «σχετική ευελιξία».

Σήμερα λοιπόν ο Ντέιβιντ Φροστ μιλώντας στην Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε πως εάν το Λονδίνο ενεργοποιήσει  το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου τότε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα ενημερώσει «οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος» (δηλαδή ΕΕ και ΗΠΑ).

Brexit: UK chief negotiator calls for 'realism' from EU - BBC News

Πρόσθεσε ότι εάν σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ προβεί σε δυσανάλογα αντίποινα και «επιλέξει να επιβαρύνει τα προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία αντί να τα μειώσει, τότε βεβαίως τίθεται ζήτημα για αυτούς. Αλλά σε αυτό το σημείο και εμείς θα έχουμε το δικαίωμα να αξιολογήσουμε αναλόγως και την δέσμευσή του ως προς την ειρηνευτική διαδικασία και ως προς τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και έναντι της προστασίας  των δικών τους συμφερόντων».

Στη συνέχεια με δήθεν «συγκαταβατικό» ύφος, ο Φροστ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ να μελετήσει τις βρετανικές προτάσεις και να αλλάξει τη συμφωνία επιλέγοντας «όχι τον δρόμο της σύγκρουσης αλλά της ευκαιρίας».

Νωρίτερα, πάντως ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (και πρώην πρωθυπουργός) Λίο Βαράντκαρ δεν έκρυβε πως το Δουβλίνο πλ΄΄εον ξαναδιαβάζει τη Συμφωνία για Εμπόριο και Συνεργασία που υπέγραψαν πέρσι παραμονές Χριστουγέννων ΕΕ και ΗΒ διακρίνοντας ως υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών. Ο Βαράντκαρ μάλιστα τόνισε πως η ιρλανδική κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση μίας πιθανής κρίσης αυτού του είδους…

Λίο Βαράντκαρ | Pagenews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα