Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, παντρεύτηκε με τον σύντροφο της ζωής της Άσερ Μάλικ με ισλαμική τελετή στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας. Η 24χρονη ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση ανέβασε φωτογραφίες από την τελετή νιχάκ (σύμφωνο γάμου) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε σχετικά: “Η σημερινή είναι μια πολύτιμη ημέρα στη ζωή μου. Ο Άσερ κι εγώ παντρευτήκαμε για να είμαστε σύντροφοι για μια ζωή. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι στη ζωή”. Η γαμήλια τελετή τελέστηκε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
Η 24χρονη Πακιστανή, ζει εδώ και χρόνια στα Δυτικά Μίντλαντς, έχοντας επιζήσει το 2012 της επίθεσης που δέχθηκε από ένοπλους Ταλιμπάν ενώ πήγαινε σχολείο στη γενέτειρά της. Ήταν τότε 15 ετών.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι δεν έδωσε άλλες πληροφορίες σχετικά με τον σύζυγό της εκτός από το μικρό του όνομα, αλλά χρήστες τον κατονόμασαν ως Άσερ Μάλικ, γενικό διευθυντή του Cricket Board’s High Performance Centre του Πακιστάν. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.
Η Μαλάλα χαίρει θαυμασμού σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως σε χώρες της Δύσης, για το προσωπικό θάρρος της και την ευγλωττία της στην πρόκριση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Στο Πακιστάν, ο ακτιβισμός της διχάζει την κοινή γνώμη. Σήμερα αποκαλεί το Μπέρμιγχαμ “δεύτερη πατρίδα της”. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης σε ηλικία 17 ετών – η νεότερη βρεβαευθείσα στην ιστορία του θεσμού – και στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Μαλάλα είχε πει στη βρετανική Vogue ότι δεν ήταν σίγουρη εάν θα παντρευόταν ποτέ. “Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πρέπει να παντρεύονται. Εάν θέλεις να έχεις ένα πρόσωπο στη ζωή σου, γιατί θα πρέπει να υπογράφεις πιστοποιητικά γάμου, γιατί να μην είναι απλά μια συντροφιά;”, είχε πει προ λίγων μηνών.
Το Νικάχ, είναι η γαμήλια τελετή, όπου η σύμβαση γάμου γίνεται επίσημη με την υπογραφή ενός εγγράφου, στο οποίο ο μέλλων σύζυγος δηλώνει αποδέχεται τη μέλλουσα σύζυγό του με δική της ελεύθερη βούληση. Το έγγραφο πρέπει να συμφωνηθεί από τον γαμπρό, τη νύφη και τον πατέρα της νύφης ή άλλο μέλος της οικογένειάς της. Ωστόσο, η συγκατάθεση της νύφης είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί ο γάμος.
Πηγή: BBC