ΑΘΗΝΑ
19:55
|
16.04.2024
Ο Μπορέλ εκτιμά ως απαραίτητη την δημιουργία "ευρωστρατού" ως το 2025 ενώ θεωρεί τη Ρωσία και την Κίνα βασικούς αντίπαλους αλλά και εταίρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη κινδυνεύει» εκτίμησε απόψε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προτείνοντας την βραχυπρόθεσμη συγκρότηση ευρωστρατού με «μαγιά» περίπου 5.000 ένστολους.

Ο Μπορέλ, μιλώντας απόψε σε δημοσιογράφους με αφορμή το προσχέδιο της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ (που φτιάχτηκε στα πρότυπα της ΝΑΤΟϊκής «Στρατηγικής Ιδέας» που προσδιορίζει τους κεντρικούς στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας) υποστήριξε πως η δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κεντρική ιδέα αφορά τη δημιουργία δύναμης περίπου 5.000 στρατιωτικών μολονότι το ΝΑΤΟ παραμένει, όπως θύμισε, «πρωτίστως υπεύθυνο» για την «συλλογική άμυνα» της Ευρώπης.

Ανέφερε πως το προσχέδιο της ευρω-ενωσιακής “Πυξίδας Ασφαλείας” (#Strategic Compass) θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Μπορέλ, η “Πυξίδα Ασφαλείας” προτείνει τρόπους ενίσχυσης της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ σε περιβάλλον εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ εκτίμησε έτσι πως η “ήπια ισχύς πλέον δεν είναι αρκετή” τονίζοντας πως οι Βρυξέλλες “έχουν μία στρατηγική ευθύνη” και “την προστασία των πολιτών”.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Μπορέλ για ευρωστρατό

Στο 28σέλιδο κείμενο αναφέρεται μία λίστα «περιφερειακών απειλών» με τη Ρωσία και την Κίνα να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv που επικαλείται προσχέδιο του εγγράφου, οι ενέργειες της Ρωσίας «στην γειτονιά μας και σε άλλα θέατρα έρχονται σε αντίθεση με το όραμα της ΕΕ για τον κόσμο και τα συμφέροντά της» προσθέτοντας πως η στρατηγική της ΕΕ επιδιώκει την συμμετοχή της Ρωσίας σε κάποια «συγκεκριμένα ζητήματα όπως το κλίμα».

Στο ίδιο έγγραφο η Κίνα παρουσιάζεται ως «εταίρος, οικονομικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος» που εντεινόμενα εμπλέκεται σε περιφερειακές και άλλες εντάσεις. Εκτιμάται πως παρά τις εντεινόμενες κινήσεις ισχύος της Κίνας «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος όπως η αντιμετώπιση της πειρατείας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας».

Προτείνεται οι εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάζουν την Ανάλυση Απειλών της ΕΕ»  κάθε τουλάχιστον πέντε χρόνια με αφετηρία το έτος 2025 ή και νωρίτερα εάν το επιζητεί το μεταβαλλόμενο πλαίσιο στρατηγικής και ασφάλειας».

Τέλος ο Μπορέλ καλεί την η ΕΕ να υιοθετήσει μία στρατηγική αντιμετώπισης «κινδύνων και συμβάντων στο Διάστημα» ως το τέλος του 2023 καλώντας ως τότε τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην “ανάπτυξη αμυντικών και άλλων μέσων” όπως, ένα νέο άρμα μάχης (ΜΒΤ), περιπολικά, αμυντικά μέσα στο Διάστημα, αεράμυνα και συστήματα ενισχυμένης στρατιωτικής κινητικότητας, αλλά και έναν Κόμβο Καινοτομίας στην Άμυνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας ως το 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα