ΑΘΗΝΑ
01:23
|
04.05.2024
Με τροπολογία που κρύφτηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης εν ενεργεία δικαστικοί θα μπορούν να δουλεύουν στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες, το οποίο μπήκε σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται αύριο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να “χώσει” τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που έχουν φέρει σημαντικές αντιδράσεις.

Μια από αυτές αποτελεί κίνηση άνευ προηγουμένου, καθώς το Μαξίμου ετοιμάζεται να νομοθετήσει εν ενεργεία δικαστικοί να έχουν το δικαίωμα να βρεθούν ως αποσπασμένοι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία την οποία υπογράφει η μισή… κυβέρνηση (Π. Πικραμμένος, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Θ. Σκυλακάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης) δικαστικοί λειτουργοί θα μπορούν να αποσπαστούν στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την… εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, αλλά και λήψη καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών. Η απόσπαση μπορεί να είναι με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για διάστημα ενός έτους, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων. 

Το άρθρο 5 της επίμαχης τροπολογίας αναφέρει σχετικά: 

“Δικαστικοί λειτουργοί με βαθμό: εφέτη των πολιτικών και ποινικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντεισαγγελέα εφετών και ανωτέρων, καθώς και δικαστικοί λειτουργοί της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, είναι δυνατόν να αποσπαστούν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του οικείου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Η απόσπαση αυτή γίνεται για την εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, καθώς και καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, και διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, με δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων”.

Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Η εν λόγω τροπολογία θεωρείται από την αντιπολίτευση και νομικούς κύκλους πως αποτελεί τεράστιο χτύπημα στην ανεξαρτησία και αμεροληψία της δικαιοσύνης, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Πηγές: Αυγή, Έθνος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα