Η Βουλή ενέκρινε το σχέδιο νόμου με 76 ψήφους υπέρ, 59 κατά και 7 αποχές. Η Γερουσία το πέρασε μερικές ώρες αργότερα με 21 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 2 αποχές.
Το μέτρο αφορά τις επαρχίες Μπιομπίο, Αραούκο (περιφέρεια Μπιομπίο), Μαγιέκο και Καουτίν (Αραουκανία).
“Η παράταση αυτού του εργαλείου είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθεί η ηρεμία στην περιοχή της Αραουκανίας”, έκρινε ο βουλευτής Ντιέγο Σάλπερ του δεξιού κόμματος Εθνική Αναγέννηση.
Η παράταση του μέτρου καταγράφηκε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο αυτόχθονα της φυλής Μαπούτσε από σφαίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην επαρχία Αραούκο. Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές αυτές.
Ο αρχικός επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς, αλλά αναθεωρήθηκε.
Ο συντηρητικός Πρόεδρος Πινιέρα μίλησε για “επίθεση” που διαπράχθηκε από “τρομοκρατική οργάνωση” με τη χρήση όπλων “μεγάλου διαμετρήματος” εναντίον μεικτής περιπόλου στρατιωτικών και αστυνομικών.
Αλλά την εκδοχή αυτή αμφισβήτησαν τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες, που αντέτειναν ότι ήταν οι στρατιωτικοί αυτοί που πυροβόλησαν, βάζοντας στο στόχαστρο αυτοκίνητα που είχαν αποκλείσει δρόμο.
“Οι αυτόχθονες λαοί δεν χρειάζονται μηνύματα που δείχνουν ότι εδραιώνεται η στρατιωτικοποίηση, αυτό θα κάνει περισσότερο κακό και βλέπουμε τις συνέπειες”, ήταν η αντίδραση της Ελίσας Λονκόν, της πανεπιστημιακού και μέλους της φυλής των Μαπούτσε η οποία εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, οργάνου επιφορτισμένου με την κατάρτιση νέου Συντάγματος στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε τη στρατιωτικοποίηση του συγκεκριμένου τομέα τη 12η Οκτωβρίου (24799460). Το μέτρο παρατάθηκε μια πρώτη φορά, για δεκαπέντε ημέρες. Για τη νέα επέκτασή του, απαιτείτο έγκριση του κοινοβουλίου.
Οι αυτόχθονες Μαπούτσε, που εκτιμάται πως αριθμούν 1,7 εκατ. μέλη – από τα 19 εκατ. των κατοίκων της Χιλής – και ζουν κυρίως στον νότο, απαιτούν επί δεκαετίες από το κράτος να τους επιστραφούν γαίες που θεωρούν πατρογονικά τους εδάφη κι έχουν εκχωρηθεί σε γαιοκτήμονες, υλοτόμους και άλλους.
Καθώς για το ζήτημα αυτό καταγράφεται πλήρες αδιέξοδο, η διένεξη έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε κλιμάκωση της βίας, κυρίως κύματα εμπρησμών από ομάδες ριζοσπαστικοποιημένων ιθαγενών με στόχο ιδιωτικές περιουσίες, αυτοκίνητα και κατοικίες, καθώς και ένοπλων ληστειών, μεταξύ άλλων.
Τον 16ο αιώνα, οι Μαπούτσε πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στην εδαφική επέκταση των Ισπανών. Το 1870, τους υπέταξε ο στρατός της Χιλής, που είχε αρχίσει να εγκαθιστά εποίκους στα εδάφη τους.
ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-AΠΕ