ΑΘΗΝΑ
04:27
|
24.04.2024
Η Ολλανδή “Κασσάνδρα”, όπως την έλεγε o παππούς της, έγινε η νέμεση του Μητσοτάκη με μια ερώτηση για το προσφυγικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλάει άπταιστα τα ελληνικά, αγαπάει την Ελλάδα όσο και την Ολλανδία και με μία ερώτησή της μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο την έκανε το πρόσωπο της ημέρας. Η Ίνγκεμπορ Μπέγκελ, μιλά στο Κοσμοδρόμιο, για τον διαπληκτισμό της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το προσφυγικό, την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου και τη “δολοφονία” του χαρακτήρα της από τα ελληνικά ΜΜΕ που εν πολλοίς την περίμενε. 

Όλα ξεκίνησαν όταν η δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρωθυπουργό εντός του “οίκου” του “πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks και για όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα”, συμπληρώνοντας ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου όταν η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος αρνούνται γεγονότα που έχουν αποδειχτεί από πλήθος δημοσιευμάτων. 

Περιμένατε μια τέτοια αντίδραση από Πρωθυπουργό, κράτους μέλους της ΕΕ, δεδομένης και της τόσο ψύχραιμης στάσης του Μαρκ Ρούτε στο πλάι του;

“Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ρούτε ξεγλίστρησε πολύ εύκολα παρά το γεγονός ότι το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου απευθυνόταν αποκλειστικά σε αυτόν και φυσικά δεν απαντήθηκε. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση από τον κ. Μητσοτάκη. Όταν τον είδα να χάνει την ψυχραιμία του, κατάλαβα ότι είχα αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή. Είμαι δημοσιογράφος παλιάς κοπής, ένας δεινόσαυρος όπως μας λένε, και ως τέτοιος δημοσιογράφος πιστεύω ότι έχω δύο υποχρεώσεις: πρώτον, να αναζητώ και να λέω την αλήθεια και δεύτερον, να ελέγχω την εκάστοτε εξουσία και να έρχομαι αντιμέτωπη μαζί της, με τις ενέργειές της και τα ψέματά της, όταν κι αν ψεύδεται. Εδώ και δύο χρόνια ήμασταν υπερβολικά επιεικείς με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Τώρα ήρθε η ώρα να θέσουμε το ‘δάκτυλον επί των τύπων των ήλων’. Ο μήνας του μέλιτος με την ηγεσία Μητσοτάκη τελείωσε, τώρα πρέπει να βγουν τα βελούδινα γάντια”.

Τελικά πήγατε ή δεν πήγατε στη Σάμο; Κι αν πήγατε, ήταν όλα τόσο άψογα και καθαρά;

“Φυσικά και πήγα (σ.σ. γέλια). Όποιος θέλει μπορεί να βρει το σχετικό άρθρο που έγραψα εντός του τρέχοντος έτους για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Σάμου στη θέση Ζερβού. Ήμουν μία από τις πρώτες δημοσιογράφους, μαζί με έναν από τους πρώτους φωτογράφους που επισκεφτήκαμε τη νέα δομή συνοδεία της Ολλανδής ευρωβουλευτή, Τίνεκε Στρικ.  Όταν εμείς πατήσαμε το πόδι μας εκεί, η δομή ήταν ακόμα κλειστή. Μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε στον χώρο για δύο ώρες και απλά θα πω ότι για έξι ώρες μετά δεν ανταλλάξαμε κουβέντα. Μας είχε πιάσει κατάθλιψη, το στομάχι μας είχε γίνει κόμπος. Αυτός ο τόπος είναι ό,τι πιο απάνθρωπο, δυστοπικό, τύπου Άουσβιτς χωρίς τους θαλάμους αερίων, έχω δει στη ζωή μου. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, μακριά από κάθε ίχνος πολιτισμού, μια άνυδρη περιοχή, χωρίς ούτε ένα δεντράκι, μια σκιά να ξαποστάσεις. Σε υποδέχονται τρεις σιδερένιες πύλες με συρματοπλέγματα και όπου και να γυρίσεις βλέπεις τις κάμερες που θα σε παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παιδικές χαρές. Πιο κυνικός, πεθαίνεις. Αυτή που εγώ είδα εκεί ήταν ό,τι πιο θλιβερό και αντίθετο σε σχέση με αυτό που πρέπει να είναι μια παιδική χαρά. Κλείσαμε τα μάτια μας και προσπαθήσαμε να φανταστούμε πώς θα ήταν να παίζουν παιδιά εκεί… απλά βάλαμε τα κλάματα”.

Είστε χρόνια ανταποκρίτρια στην Ελλάδα και παρακολουθείτε την προσφυγική κρίση. Διαβλέπετε μια αλλαγή της ελληνικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια που να δείχνει μια συμπόρευση με κράτη της Κεντρικής Ευρώπης;

“Για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι 100% υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι  το αποτέλεσμα της μη μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Το 2016 προέβλεψα αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Ο παππούς μου πάντα με αποκαλούσε ‘Κασσάνδρα’ γιατί προέβλεπα καταστάσεις. Όντως κάνω τέτοιες προφητείες με βάση την κοινή δημοσιογραφική λογική. Όταν έχεις μια χώρα που έχει πληγεί από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με μια ξαφνική και τεράστια έλευση προσφύγων και δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου ως ΕΕ, τι περιμένεις; Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα γίνει η ‘χωματερή’ των προσφύγων που εμείς οι άλλοι δεν θέλουμε. Αυτό το δυστοπικό, κοινωνιολογικό πείραμα τύπου Μένγκελε θα έχει μόνο μία κατάληξη και δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να το καταλάβεις. Οποιαδήποτε χώρα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση θα βίωνε την άνοδο της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Αυτό είναι η εξήγηση, δεν είναι η αιτιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Με την αλλαγή της εξουσίας και με ένα κόμμα σαν αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αναμενόμενο να αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εύκολα να επικρίνουν την Ελλάδα, γιατί δεν επικρίνεις μια χώρα ενώ εσύ δεν κάνεις τίποτα. Αυτό που κάνει η Ελλάδα έχει τη συγκατάθεση όλης της Ευρώπης. Για να το πω χοντρά, η Ελλάδα ανέλαβε να κάνει τη βρόμικη δουλειά της Ευρώπης”.

Πιστεύετε ότι η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ενδεικτική της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα;

“Ναι, εννοείται. Ήταν τόσο άστοχο αυτό που είπε για την ευθύτητα των Ολλανδών δημοσιογράφων. Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα τα χρόνια της ηγεσίας του Μητσοτάκη έχει πληγεί και δεν το λέω εγώ αλλά τα στοιχεία. Έχει τα χειρότερα ποσοστά μετά την Ουγγαρία του Όρμπαν και αυτό είναι ανησυχητικό. Τι είπε ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου; Εγώ τους έχω δύο χρόνια τώρα να μην βγάζουν άχνα και ήρθες εσύ να με προσβάλλεις, να με ξεμπροστιάσεις γιατί απλά δεν μπορείς να κλείσεις το στόμα σου;”

Έχει εντοπιότητα η ευθύτητα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων;

“Δημοσιογραφία σημαίνει κάνω ερωτήσεις. Δεν είμαστε διαπραγματευτές του ΟΗΕ, δεν είμαστε πρέσβεις. Είμαστε δημοσιογράφοι. Και τέλος πάντων, δεν ήμουν εγώ επιθετική, αυτός ήταν”.

Απειλές θανάτου στα social media, παρακολούθηση μέχρι το σπίτι σας. Ξαφνιαστήκατε;

“Όχι το περίμενα, γιατί είναι κάτι που μου έχει συμβεί και στην Ολλανδία. Στόχος της δουλειάς μου είναι να αμφισβητώ, να πηγαίνω κόντρα στα κοινωνικά ταμπού και τις προκαταλήψεις. Όταν πας κόντρα στο ρεύμα, προκαλείς την επιθετικότητα των άλλων. Στην Ολλανδία είχα κάνει έξι επεισόδια για τη δημόσια τηλεόραση με θέμα την υποκρισία της σεξουαλικότητας των ανδρών μουσουλμάνων. Έδειξα νεαρούς Τούρκους, Μαροκινούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που απαιτούν να είναι παρθένα η μέλλουσα σύζυγός τους, όταν οι ίδιοι πηγαίνουν με Ολλανδές τις οποίες αποκαλούν μετά πόρνες. Όλη η μουσουλμανική κοινότητα της Ολλανδίας στράφηκε εναντίον μου και χρειάστηκα την προστασία της αστυνομίας. Όταν έκανα μια ταινία για τη δική μου εμμηνόπαυση-θέμα ταμπού στην Ολλανδία- η μισή ολλανδική κοινωνία με μισούσε. Δεν το περίμενα αλλά συνέβη. Η στάση μου σε όλες αυτές τις καταστάσεις είναι τύπου ‘ήλθον, είδον και απήλθον’, πάμε παρακάτω. Ωστόσο, ο κοινός παρανομαστής, είτε πρόκειται για την Ολλανδία είτε για την Ελλάδα, είναι το πόσο σεξιστικά και μισογυνιστικά είναι όλα αυτά τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς το 2021 μετά από τόσους αγώνες του φεμινισμού και της χειραφέτησης των γυναικών, όταν μια γυναίκα λέει την άποψή της ανοιχτά, θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί περισσότερο από ό,τι αν ήταν άντρας.

Ποια είναι τελικά η Ίνγκεμπορ Μπέγκελ; Είναι η τόσο τουρκόφιλη των ελληνικών ΜΜΕ;

“Πού το βρήκαν πάλι αυτό; Γιατί να είμαι τουρκόφιλη; Είμαι μια ανταποκρίτρια χρόνια στην Ελλάδα και γράφω άρθρα που, ναι, και θα αφορούν και την Τουρκία. Αλλά την Τουρκία την ξέρουμε, δεν έχει να δώσει κάτι καινούριο, είναι η Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν. Τώρα ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν στο ελληνικό σαλόνι. Αυτό με ενδιέφερε. Δηλαδή το ότι δεν ανέφερα την Τουρκία ακυρώνει την ερώτησή μου; Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι οι επαναπροωθήσεις και αυτό ήθελα να πω. Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός μου ο στόχος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα