ΑΘΗΝΑ
16:32
|
09.05.2024
Στα τηλέφωνα τριών ανώτερων αξιωματούχων του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών εντοπίστηκε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα τηλέφωνα τριών ανώτερων αξιωματούχων του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών εντοπίστηκε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της NSO Group, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο και κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι τους υποκλέπτουν.

Οι παλαιστινιακές κατηγορίες κατά της NSO έρχονται καθώς η ισραηλινή εταιρεία παραδέχτηκε ότι ακύρωσε τον διορισμό του υποψήφιου διευθύνοντος συμβούλου της μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το λογισμικό της χρησιμοποιήθηκε από κατασταλτικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Η σημερινή ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγγελία Παλαιστίνιων αξιωματούχων για κατασκοπία σε βάρος τους από την NSO.

Τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό είχε εντοπιστεί στα τηλέφωνα έξι Παλαιστινίων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τρεις από τους οποίους εργάζονταν για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει αναπόδεικτα τρομοκρατικές ομάδες. Το λογισμικό υποκλοπής μπορεί να εγκατασταθεί κρυφά χωρίς το θύμα να προβεί σε καμία ενέργεια και παρέχει πλήρη πρόσβαση στο τηλέφωνό του, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Η NSO Group αρνήθηκε να σχολιάσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της και δεν έχει πληροφορίες για τα άτομα που στοχεύουν.

Ο όμιλος NSO έχει δεχθεί πυρά τα τελευταία χρόνια, αφού το λογισμικό του βρέθηκε σε τηλέφωνα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και άλλων δημοσίων προσώπων από το Μεξικό έως τη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινήθηκε για να περιορίσει την πρόσβαση της εταιρείας στην αμερικανική τεχνολογία νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι τα εργαλεία της έχουν χρησιμοποιηθεί για “διεξαγωγή διεθνικής καταστολής”.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαχειρίζεται την NSO Group, αλλά δεν έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποιεί το λογισμικό. Αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της απόφασης να τεθούν εκτός νόμου οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η χρήση του επίμαχου λογισμικού. Η εταιρεία επιμένει ότι τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες ασφαλείας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διοικεί τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, βάσει συμφωνιών που συνήφθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι δυνάμεις ασφαλείας της συνεργάζονται με το Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς και άλλες ομάδες μαχητών που αμφότερες θεωρούν απειλή και θεωρούνται από τις δυτικές χώρες ως υπεύθυνες στην επί μακρόν αδρανοποιημένη ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγές: Quds News, Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Εισβολή του στρατού σε στούντιο του Al Jazeera στη Ναζαρέτ

Κουτσούμπας από Νταχάου: «Φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον φασισμό»

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ολονύχτια διαμαρτυρία την Δευτέρα για την Παλαιστίνη

Κύπρος: Απέπλευσε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για την πλωτή προβλήτα στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα