ΑΘΗΝΑ
01:57
|
19.04.2024
Τα ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ,Ισραήλ,Μπαχρέιν και ΗΑΕ γίνονται λίγες μέρες μετά την έναρξη ναυτικών ασκήσεων από το Ιράν στον Περσικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινά ναυτικά γυμνάσια  ξεκίνησαν σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Μπαχρέιν επιχειρώντας επίδειξη δύναμης έναντι του Ιράν.

A road is decorated with the flags of (L-R) the US, the United Arab Emirates, Israel and Bahrain, in the resort city of Netanya in central Israel, on September 13, 2020 [JACK GUEZ/AFP via Getty Images]

Η συμμετοχή των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν εξασφαλίστηκε μετά την υπογραφή της περσινής συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεών τους με το Ισραήλ (γνωστές ως συμφωνίες του Αβραάμ).

Επικεφαλής των πενθήμερων ναυτικών γυμνασίων είναι ο πέμπτος αμερικάνικος στόλος, ο διοικητής του οποίου αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την συνεκπαίδευση «περιφερειακών εταίρων με στόχο την ενίσχυση των συλλογικών ναυτικών δυνατοτήτων ασφαλείας». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τα γυμνάσια συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Εικόνα

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της βδομάδας, δηλαδή λίγες μέρες πριν τα ναυτικά γυμνάσια των τεσσάρων χωρών, είχε ξεκινήσει ετήσιες ναυτικές ασκήσεις και το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν σε μία περαιτέρω προσπάθεια να «προειδοποιηθούν οι εχθροί πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν θα προκαλέσει τη συντριπτική απάντηση του στρατού».

Η κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ ανταγωνιστικών χωρών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού πολλαπλασιάζει για ευνόητους λόγους τους κινδύνους «θερμού» επεισοδίου ή ατυχήματος.

Τον Οκτώβριο είχαν πετάξει πάνω από την περιοχή αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-1 και το Ισραήλ πραγματοποίησε τις αεροπορικές ασκήσεις, Blue Flag, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων δυνάμεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα